gotvach.bg»Статии»Любопитно»Смокинята - знак за мир и просперитет в Библията

Смокинята - знак за мир и просперитет в Библията

ползи от смокини
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Всички митологии и древни текстове разказват за храните, които най-напред хората са започнали да използват в менюто си. Това обикновено са природни дарове, поставили началото на култивираната човешка храна. Един от тях е смокинята.

За невероятно вкусния плод се говори от много древни времена. Легендарните разкази за природния дар на есента твърдят, че богинята Деметра е откривателката на смокинята и в района на Средиземно море смокиновото дърво още е свещено. Друга библейска притча носи уверение, че именно смокиня е забраненият плод на Ева, а не ябълка.

Дали това е вярно, можем да гадаем, но от Библията се знае, че смокинята е знак за мир и просперитет и е заемала своето важно място в древното мислене. Царят на Понт Митридат толкова е харесвал плода, че наредил всички негови поданици да ядат всеки ден смокини, защото те са лек за всички болести.

Смокиновите плодове, освен вкусни, наистина са много полезни. Съдържанието на фибри в тях ги прави много добри за храносмилателните процеси. Освен това те изчистват холестерола в храносмилателните органи и го пренасят до червата, за да бъде елиминиран там.

Смокините намаляват нивата на триглицеридите и с това подобряват сърдечното здраве.

смокини

В този плод има пектин, а за него се знае, че регулира холостерола до безопасни нива.

Препоръчват го и при настинка, кашлица и пристъпи на астма.

Освен фибри и пектин, смокиновите плодове съдържат малко количество захар и са полезни като регулатор на кръвната захар. Калориите в тях идват от прости, лесноразградими захари.

Калцият, калият и магнезият в смокинята поддържат здравето на костите. Според едно проучване екстрактът от смокиня има благотворно действие върху набръчканата кожа. По тази причина намира приложение в козметиката.

Съдържанието на желязо и манган прави плода препоръчван при анемични състояния. Тъй като действа разхлабващо, се използва и против запек.

За консумация се използва както пресният плод, така и сушеният. При сушене съставът се променя. Процентът на вода намалява, но на захари, пектин, минерали и оксалова киселина нараства. Сушените плодове съдържат и много витамини.

Заради многостранните си ползи и приложения смокинята е известна и като плода на дълголетието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest