gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи и свойства на етеричното масло от мирта

Ползи и свойства на етеричното масло от мирта

Ползи и свойства на етеричното масло от мирта
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Вечно зеленият храст или дръвче от средиземноморския регион мирта е било свещено растение на богините Афродита и Деметра в гръцката митология, а според легендите от него е направен тръненият венец на Исус. Билката е популярна сред много народи и религии и е участвала в езически ритуали. Днес се отглежда като декоративно растение в много европейски страни.

Растението мирта намира широко приложение в народната медицина, ежедневния живот, кулинарията, козметиката. От него се получава етерично масло, богато на различни полезни вещества.

Маслото от мирта се получава по метода на парната дестилация на цветовете или листата на растението. То има мек и сладък аромат и това го прави предпочитана съставка в парфюмерията. Добавят го главно в мъжките одеколони и парфюми като средна нотка. Комбинира се много добре с други етерични масла - мандариново, сандалово, портокалово, розово, тамяново, смирново.

В химическо отношение е много богато - съдържа биологично активни вещества, сред тях можем да отбележим фенолите, флаваноидите и танините. От листата при дестилация се извличат флаваноиди, сред които кварцетина, катехина и мирцина, които имат мощни антиоксидантни свойства.

Мирта

Главна съставка на етеричното масло са алфа линенът, цинеолът, миртеналът, линалолът и гераниолът. Съдържанието на салицилова киселина също е високо. Именно на този разнообразен химичен състав се дължат ползите от миртата за фармакологията. Те са противовъзпалителни, антиоксидантни, антибактериални и болкоуспокояващи.

Антиоксидантите правят етеричното миртово масло подходящо за поддържане на кожата. То се нанася външно, но в малки дози, смесело с друго масло-носител.

Приятният аромат на миртовото масло го прави много използвано като ароматизатор в дома, тъй като неутрализира неприятните миризми. Подходящо е за ароматизиране на детски стаи заради прилива на жизненост, който носи.

Маслото от мирта е често срещано средство в народната медицина. Приложението му е главно при простудни заболявания, кашлица и проблеми в горните дихателни пътища. То има добър отхрачващ ефект. Използва се и при хемороиди и разширени вени, защото свива кръвоносните съдове. Прочистващият му ефект премахва токсините в тялото.

Етерично масло от мирта

Използва се в масажни кремове, като съставка за вана, заедно с други етерични масла.

В кулинарията намира приложение главно за овкусяване на печени меса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest