Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезните свойства на двойно ферментиралата бира

Полезните свойства на двойно ферментиралата бира

Полезните свойства на двойно ферментиралата бира

Двойно ферментиралата бира носи много ползи за здравето, твърдят учени - като се започне от предпазване от затлъстяване и се стигне до подобряване на съня.

За да стигнат до това заключение, специалистите са изследвали бира, преминала двойна ферментация, която е показала някои разлики от традиционното пиво. Става въпрос за марки белгийска бира Хугардън и Вестмале трипъл.

Коя бира наричаме двойно ферментирала и какви са нейните специфики?

Двойно ферментиралата бира преминава процеса на ферментация два пъти - веднъж в самата пивоварна и още веднъж в бутилката. Процесът на втора ферментация увеличава съдържанието на алкохол и изменя самия вкус на питието. Той става по-силен и по-сух.

При двойно ферментиралото пиво втората ферментация се подготвя, като се добавят култури от дрожди към завършената бира, излята в контейнера за продажба. Дрождите не са същите като тези, които се използват за бирата, която е традиционна. Новополученото питие е по-силно, но и много по-полезно.

Полезните свойства на двойно ферментиралата бира са доказани след изследвания. Учени от Небраска са установили, че бутилката двойно ферментирала бира съдържа милиони пробиотични бактерии. Това са добрите бактерии, които при попадане в храносмилателния тракт елиминират своите съперници, лошите бактерии, предизвикващи различни болести.

Ферментиране на бира

Рецептата за производство на бира за двойна ферментация е много стара. Получаването на домашен аналог на този вид е много трудно. Заготовката включва зърна на покълнала пшеница, малц и овес. Хмелът в бирата не просто обогатява вкуса, но и намалява вредата върху черния дроб от алкохолните градуси.

Хмелът действа на свободните радикали, които увреждат чернодробните клетки, като ги унищожава. Затова при пиене на бира не се получава омазняване на черния дроб, каквото се наблюдава при консумация на други алкохолни питиета. Пиенето на една или две бири предпазва и от заболявания на сърцето, защото поддържа нивата на добрия холестерол.

Всички полезни свойства на двойно ферментиралата бира се отнасят до ограничените количества от тази напитка. Прекаляването с нея е вредно, както и от всеки алкохол. За полезна доза се сочат 2 бири дневно за мъжете и една за жените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest