Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какви са ползите от намаляване на въглехидратите?

Какви са ползите от намаляване на въглехидратите?

въглехидрати

Наясно сме, че за да се радваме на добро здраве и физическо благосъстояние, е необходимо да осигуряваме на организма си така необходимите за него протеини, мазнини и въглехидрати. Но е важно да балансираме менюто си и внимателно да подбираме източниците на тези хранителни вещества.

Консумацията на прекалено голямо количество въглехидрати, съдържащи се в нездравословни източници, каквито са газираните напитки, захарните и тестените изделия, вреди изключително много на организма. Затова диетолозите препоръчват да се сведе до минимум тяхното количество в хранителния ни режим. Това неминуемо носи ползи за здравето и тялото. Ето кои са ползите от намаляването на въглехидратите:

Стабилизиране нивата на кръвната захар

Прекомерната консумация на тестени и захарни изделия води до повишаване на кръвната захар и инсулина в организма, тъй като се нарушава правилната функция на панкреаса и той започва да произвежда инсулин в извънредни стойности. Това оказва негативно влияние върху цялостното здравословно състояние, като води до липса на енергия, предизвиква умора и отпадналост, покачване на телесната маса и още по-сериозно – увеличава риска от диабет тип 2. Ограничаването на въглехидратите помага за стабилизиране нивата на кръвната захар и намалява опасността от изброените последствия.

Нормализиране стойностите на холестерола

спиране на въглехидратите

Сведената до минимум консумация на въглехидратни храни може значително да намали нивото на холестерол в кръвта, особено ако организмът ви е склонен към поддържане на висок LDL холестерол. LDL е познат още като "лош" холестерол, защото, заедно с триглицеридите, участва в образуването на плаки в кръвоносните съдове, а HDL е познат като "добър" холестерол, защото противодейства на това натрупване.

Сваляне на килограми

По-малко въглехидрати - по-бързо сваляне на излишни килограми. Това е така, защото след ограничаване приема на въглехидрати, организмът започва да изразходва и изгаря вече натрупалите се под формата на мазнини въглехидрати, което води до намаляване на телесната маса.

Намаляване на излишните течности в организма

отслабване

Прекалената консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати може да доведе до задържане на излишни течности в тялото, което от своя страна причинява подуване и подпухналост. Съответно минимизирането на консумацията на този тип храни помага на тялото да се освободи от водното тегло и предотвратява задържането на излишни течности.

Подобряване качеството на кожата

Намаленият прием на въглехидрати оказва благоприятно влияние върху качеството и вида на кожата. В резултат се наблюдава изчистване от излишния себум, петна и пъпчици и тя става мека и гладка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest