Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни с коагулантен ефект

Храни с коагулантен ефект

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Храни с коагулантен ефект

Какви храни влияят на коагулацията на кръвта? Някои храни могат да повлияят на кръвта ни по определен начин, увеличавайки или намалявайки нейната коагулация и я правят по-гъста или обратно - да я разредят.

Първо, ще ви предложим списък с продукти, които могат да бъдат полезни за хора, чиято кръв се коагулира твърде бавно, поради което се появява кървене по-често и / или продължава по-дълго, отколкото трябва.

Намалената коагулация е предпоставка за силно кървене по време на наранявания и дори спонтанно, например от носа, стомашно-чревно кървене, маточно кървене и др. Хората с гъста кръв е препоръчително да ограничат употребата на тези продукти.

Следните продукти повишават лошата коагулация на кръвта:

1. Животински мазнини: масло, свинска мас, сметана. Както и тлъсто месо, червено месо и желирано месо;

2. Карантия: черен дроб, бъбреци, сърце, мозък;

3. Елда;

4. Някои зеленчуци: червено зеле, бяло зеле, репички, червен пипер, цвекло, ряпа, салата крес (кресон);

5. Някои плодове: банани, манго, черно и червено френско грозде, боровинки, касис, къпини, черница, дрян, калина, нар;

6. Бобови растения: соя, боб, грах, леща и др.;

Храни с коагулантен ефект

7. Зелени подправки: босилек, копър, магданоз, кориандър;

8. Зеленолистни: спанак, лапад, коприва и др.;

9. Орехи;

10. Бял хляб и всяка сладка храна (също газирани напитки);

11. Сол (която също задържа вода в тялото);

12. Билки: бял равнец, валериана, маточина, репей, жълт кантарион, хвощ, вратига, коприва, шипка, царевична коса, дъбова кора, кора на калина.

Имайте предвид, че ако имате продължително кървене, е неправилно да регулирате коагулацията на кръвта само с храненето - не забравяйте да се консултирате с лекар.

Повишената коагулация на кръвта е опасна заплаха от кръвни съсиреци, сърдечни заболявания и хипертония, инфаркти и инсулти.

С помощта на храненето също е възможно да се понижи коагулацията на кръвта. В този случай в диетата трябва да има много течности и храни, които я увеличават и понижават

Продукти за намаляване на коагулацията (разреждане) на кръвта

1. Мазна риба (скумрия, сафрид, сардини, херинга, нос, сом) и рибено масло;

2. Лук и чесън. Те имат противораков ефект и разтварят кръвни съсиреци. Трябва да използвате чесъна за тези цели правилно. Нарежете го на тънки филийки и го задръжте за 15 минути на въздуха, така че леко да избледнее. Лукът за намаляване на коагулацията е най-добре да се готви цял във вода или бульон;

3. Гулия (земна ябълка);

4. Цитрусовите плодове, особено лимонът ефективно разреждат кръвта;

Храни с коагулантен ефект

5. Натурално червено вино - 30-50 г на ден;

6. Какао и кафе;

7. Ленено семе и зехтин;

8. Дафинов лист - 3-4 парчета в супа или второ ястие;

9. Слънчогледови семки, бадеми и лешници;

10. Твърд горчив тъмен шоколад;

11. Доматен сок;

12. Плодове: червени боровинки, малини, ягоди, череши, вишни, сливи, смокини;

13. Джинджифил;

14. Зелен чай;

15. Зърнени храни, богати на магнезий: овес, овес, овесени ядки;

16. Билки: кора от бяла върба, ливадно орехче, червена детелина. Курсове 3-4 пъти годишно за 10-14 дни от приема;

17. Обикновена вода. Трябва да пиете често, но на малки глътки.

Продуктите от тези два списъка ще ви помогнат да подобрите или обратно - да забавите процеса на коагулация на кръвта.

Те трябва да бъдат известни, за да коригирате ежедневното си меню в съответствие с индивидуалните характеристики на организма. Но преди редовната им употреба трябва да се консултирате с лекар, може би за тях имате и други противопоказания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest