gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Изненадващи употреби на ябълковия оцет

Изненадващи употреби на ябълковия оцет

Изненадващи употреби на ябълковия оцет
Метален сушилник за съдове на два етажа-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
41.08 лв.
Виж ››

Ябълковият оцет се използва във всяка кухня. Освен това той има и впечатляващи здравословни ползи.

Кулинарията обаче не е единствената цел, за която ябълковият оцет се използва – той намира употреба и в чистенето и в ежедневната ни бюти рутина.

Кои са изненадващите ползи на ябълковия оцет?

Намалява нивата на кръвна захар

Установено е, че консумацията му при диабетици след високовъглехидратни менюта подобрява инсулиновата чувствителност.

Прави ни сити

Понякога той се препоръчва като част от режима за отслабване. Той ни прави сити, а редовният му прием ни кара да консумираме по-малко калории.

Оцетът е естествен консервант

Ябълковия оцет е незаменим при консервиране

В родната кухня той е сред задължителните съставки в някои от туршиите, особено при консервирането на кисели краставички. Той увеличава киселинността на храните и убива бактериите, които ги карат да гният.

Има антибактериални свойства

Именно заради тях ябълковият оцет е известен със свойството си да елиминира неприятните миризми. Естествен ароматизатор можете да си направите, смесвайки го с вода.

Помага при почистването

С помощта на ябълков оцет можете да си направите биоуниверсален препарат. Това се дължи на антибактериалните му свойства и на свойствата му да почиства петна с лекота.

Облекчава гърлото

Ябълковия оцет лекува болно гърло

Той е популярен бабин лек при болки в гърлото, защото убива бактериите, които предизвикват проблема. Направете си гаргара с него, но го разредете с вода, защото иначе рискувате изгаряния заради високата му киселинност.

Като тоник за лице

Някои жени се кълнат, че ябълковият оцет подобрява състоянието на кожата и намалява признаците на стареене. Класическата рецепта за такъв тоник – една част оцет към 2 части вода. Нанасяйте го с памучен тампон. Ако сте с чувствителна кожа, бъдете внимателни.

Под душа

Други го използват вместо балсам, за да изчисти натрупаните по косата продукти. Освен това той помага за разплитането ѝ и придава допълнителен блясък. Масаж с ябълков оцет по скалпа пък лекува пърхот.

За миене на съдове

И още една употреба в кухнята – изплакването на съдовете с оцет убива бактериите. Някои добавят ябълков оцет в миялната, а други предпочитат да го смесят с препарат за миене на съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest