gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Червени картофи - какво трябва да знаем за тях?

Червени картофи - какво трябва да знаем за тях?

Червени картофи - какво трябва да знаем за тях?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Картофите са едни от първите пренесени от Новия свят зеленчуци, които се адаптират отлично на европейска почва и бързо намират място сред предпочитаните храни.

Сортовете картофи в световен мащаб са към 4 хиляди. Ориентирането сред това огромно разнообразие е според начина им на отглеждане, който е пряко свързан от избора на подходяща почва; времето на прибирането им; вкусови качества; хранителна стойност и цвят.

В България са разпространени около 70 от познатите сортове, като особен интерес предизвикват червените картофи заради по-нестандартния си цвят. Всъщност червените сортове не са нещо ново, те са познати отдавна у нас и са отглеждани основно като картофи за печене.

Червените картофи са с цвят на кожата от розов до червен, а месото им е от светложълто до жълто. Уникално вкусни и подходящи са за печене, тъй като се разпадат лесно при топлинната обработка.

Безспорно най-търсен сорт червен картоф е Биргит. Той принадлежи към средно-ранните сортове, отлично адаптирани на нашите почвени и атмосферни условия, тъй като са много устойчиви на основните болести по картофите.

Печени червени картофи

Клубените, които се оформят, са от едри до много едри. Кората е светло червена, с наситено жълта плът. Съхранява се много добре за продължително време, а вкусовите му качества и атрактивният му вид го правят подходящ както за домашна употреба, така и в ресторантския бизнес. Подходящ е и за салати и готвени ястия с картофи.

Сорт Кондор представя червените сортове със светло жълта вътрешност и много добри вкусови качества. Тези картофи са подходящи за печене, варене и пържене. Правилната им форма ги прави много приятни при почистването и рязането им. Те също са едър сорт, но среднокъсен. Устойчиви са на засушаване и са подходящи за съхранение и консумация през зимата.

Ред Скарлет е сорт червени картофи, който е много популярен и е селектиран в Холандия и се счита за едно от най-добрите им достижения. Основното му достойнство е бързото му узряване, той е ранен сорт. Може да се консумира едва 45 дни след засяването му, а масовото прибиране е след 70-80 дни. Високо устойчив е на болести, вредители и засушаване, а отличният търговския вид на този червен картоф не е без значение. Плодът е среден по размер, с червена кожа, а вътрешността е нежно жълта. При топлинна обработка не се разварява, вътрешната част не променя цвета си.

Ако имате червени картофи под ръка, лесно можете да си направите картофи на фурна, картофи соте, картофена запеканка, картофено руло или картофени кюфтенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest