Макар днес картофите да са основен продукт в кулинарията, те доста трудно са извоювали този свой приоритет. Всъщност първоначално са били отглеждани като декоративни растения заради красивите им цветове и са будели възхищение в ботаническите градини. За вкусовите им качества се разбира много по-късно, като що касае Европа - основна роля за това имат германците.
В наши дни се знае, че картофите, приготвени по подходящ начин, са изключително здравословен продукт. Ето какви данни дава за тях Reader’s Digest:
Състав на картофите

Средно голям варен картоф (около 150 г) има 105 калории и в 100 г се съдържат около 15 г въглехидрати под формата на скорбяла, 2 г баластни вещества, 2 г растителни белтъчини и почти никакви мазнини. Освен това в картофите се срещат витамин С, витамини от групата В и минерални вещества като калий, фосфор и магнезий.
В малки количества те доставят и микроелементите мед и флуор. Ако се консумират заедно с млечни продукти или яйца, се повишава биологичната стойност на белтъчините. Това означава, че организмът може да превърне по-голяма част от хранителните протеини в собствени белтъци.“
Характеристики на сорт Сорая
След като разнищихме въпроса относно полезната стойност на картофите, идва ред да ви запознаем и с един конкретен сорт картофи, който по настояще е един от най-популярните и наложили се на пазара поради високата си универсалност и продуктивност. Това са картофите Сорая, отличаващи се от своите събратя със своите отлични характеристики.
Картофите Сорая са ранни картофи, които са много устойчиви на болести, а клубените им са с жълта вътрешност и гладка кожа. Определени са от специалистите като едри и правилно оформени картофи и като високодобивен сорт, който е подходящ за отглеждане както за промишлени цели и върху големи площи, така и за малки градини.
Нямат претенции към вида почва, на която ще бъдат отглеждани и дават високи добиви. Реколтата е бърза, което дава възможност на тяхно място след това да бъдат засадени други култури. Всички това превръща картофите Сорая в лидер сред картофените сортове.
Картофи Сорая в кулинарията

Сред най-хубавите качества на сорта Сорая е, че те се считат за универсални и са подходящи за всички видове кулинарна обработка. Могат да се пържат, да се варят, пекат или дори да се пюрират.
В случай че сте любители на картофеното пюре, което всъщност е изключително популярна гарнитура, то няма да сбъркате ако използвате картофи Сорая за целта. Ще ви дадем и още един съвет - при приготвянето на пюрето освен прясно мляко и масло можете да добавите и топено сирене. Пюрето ще придобие превъзходен вкус.
А защо да не изпечете на фурна картофи сорт Сорая? Просто ги обелете, нарежете, подправете и добавете към тях и резене (ще го срещнете и като див копър, фенел, морач, лъжлив сминдух, копрец и др.) за по-неустоим аромат и вкус.
Пърженето на картофи от този сорт също се случва много бързо, но напомняме, че като цяло не е добре да наблягате на пържените картофи, независимо какъв сорт са те. Калоричността им неимоверно се покачва, а надали искате да трупате излишни килограми.
Вижте още какво съдържат варените картофи, както и вижте дали картофите са алкална храна.
Коментари