gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Холестерин - какво представлява?

Холестерин - какво представлява?

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651113k
Холестерин - какво представлява?
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Холестеринът е известен повече като холестерол. Представлява природен липофилен - бяло мазно вещество, което не е разтворимо във вода, но е разтворимо в много органични разтворители.

Той представлява важен елемент за човешкия организъм. Участва в синтеза на половите хормони, в образуването на жлъчката, строежа на мембраните на клетките и синтеза на витамин D.

За първи път е идентифициран от французина Франсоа дьо Ла Сал през 1769 година. В организма холестеринът се произвежда в червата, черния дроб, половите органи и бъбреците. Голяма част от необходимия холестерин се произвежда в тях, останалата част се набавя чрез храната и кожата.

Холестеринът се съдържа главно в хранителните продукти, които имат животински произход.

Голям процент от него е необходим за регулирането на метаболизма.

Нормалните граници на количеството холестерин в кръвта е от 3.6 до 7.3 милимола в литър.

Холестерин и Холестерол

Когато холестеринът е в повече, излишният циркулира в кръвта и се натрупва по стените на кръвоносните съдове. При отлагането на холестерин по стените на артериите се получава атеросклероза. Това е хронично заболяване на сърдечно-съдовата система, което води до запушване на съдовете, инфаркт и хипертония. Това са състояния, опасни за живота на човек.

Когато нивата на холестерин в организма са по-високи, се налага диета при висок холестерол. При тази диета от менюто се изключват саламите, месото без пуешко и пилешко, ядките, сметаната. Ограничава се консумацията на сол.

Той се натрупва като следствие на неправилно хранене, наследственост, нездравословен начин на живот.

Нивата на холестерин в организма се измерват чрез кръвен тест. Това е една от най-често срещаните процедури във всяка лаборатория.

При високи нива на холестерин в кръвта често липсват симптоми. Поради това и хората не знаят за този много сериозен проблем. Разбират за него много късно.

Хубаво е човек да внимава какво и по колко яде, да избягва мазните меса. Добре е всеки един от нас да се замисля какво яде. Както всички знаем човек е това, което яде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest