Глутинов Ориз

Глутинов ориз – факти, ползи и приложения

Бързаме да поясним – не става дума за ориз, който съдържа глутен, напротив! Наименованието на този сорт ориз идва от латинската дума glūtinōsus, което означава лепкав, слепящ се. Точно това е основната характеристика на вида ориз – способността на зърната да се слепват след сваряване или задушаване. Поради това глутиновият ориз е познат още като лепкав, китайски ориз, восъчен ориз и сладък ориз.

Произходът му е от Азия – Югоизточна и Източна Азия, някои части на Индия и Бутан. Поради тази причина той е широко популярен в целия източен континент. Способността му да се слепва се дължи на факта, че той съдържа съвсем малко количество амилаза – едва около 1%.

За сравнение – при дългозърнестия ориз съдържанието достига до цели 23%, поради което зърната му остават отделени едно от друго след приготвяне. Едновременно с това глутиновият ориз съдържа големи нива на амилопектин. Именно на него дължи свойството си да се слепва толкова силно.

Глутиновият ориз се използва за приготвянето на множество ястия, типични за азиатската кухня. Сред тях има както солени, така и сладки рецепти. Тъй като може да се предлага и в прахообразна форма (смлян, под формата на трици), от него се прави и лека закуска с мляко.

Често при приготвянето на глутинов ориз се изисква преди това той да бъде накиснат. Интересна подробност е, че лепкавата консистенция, с която той се отличава в сготвено състояние, го прави особено подходящ за консумиране с типичните китайски пръчици.

Едно от най-познатите неща в България, за приготвянето на които е използван глутинов ориз, са оризовите ядки, известни също като какино тане. Те са познати също като японски чипс и са наричани още араре.

Оризови ядки с глутинов ориз

Разновидностите на глутиновия ориз в лилаво и черно оцветяване се смятат за изключително полезни за здравето според китайската медицина. Тя твърди че тези подвидове стимулират и подобряват кръвообръщението, като по този начин действат профилактично срещу сърдечно-съдови заболявания.

Друг продукт, обявен за лечебен от китайците, е специалното ниско алкохолно оризово вино, направено от лепкав ориз. То е сладко, но с ниско съдържание на захар, съдържа много аминокиселини и действа благотворно на стомашно-чревния тракт.

Други народи също приготвят алкохолни напитки, сред които оризова бира. Тя е много харесвана поради сладкия си вкус и по-високото съдържание на алкохол от други бири.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest