gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Трапезата за помен

Трапезата за помен

Трапезата за помен
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

За наше огромно съжаление, рано или късно ще се сблъскате с това какво трябва да присъства на трапезата за помен и е много вероятно тъкмо в такъв тъжен момент да нямате никаква представа какво трябва да бъде сервирано на нея.

В този ред на мисли ние ще се опитаме да сме ви от полза, изброявайки ви само онези неща, без които една трапеза за помен не е редно да бъде приготвена за посрещане на най-близките хора на покойника.

Храната, както и напитките, които се сервират за помен, са един вид връзка между покойника и опечалените, като първите хапки или глътки от напитките се оставят именно за покойника. Това неизменно става с думите За Бог да прости! И макар реално да се хранят и да утоляват жаждата си само живите, се счита, че това допринася за съхраняване на равновесието в света между живи и мъртви.

Ето какво трябва непременно да присъства на трапезата за помен, независимо в кой край на България се прави поменът.

1. Варено жито

Рецепти за това как се приготвя варено жито, можете да намерите на сайта ни, но е добре да имате предвид, че то се приготвя от предходната вечер. Дали ще добавяте към него ванилия, канела или аромат на лимон, вече зависи от собствените ви предпочитания.

2. Пита

Пита за помен
Снимка: Ваня Георгиева

Питата, която се приготвя за трапезата за помен или за традиционното хранене, което се осъществява на самия гроб, се нарича пътнина. Тя се разчупва с ръце (по правило на гробищата всички храни се консумират с ръце, а не с прибори) и първият къс се оставя на покойника, за да му е пътнина душата. В различните краища на България споменатата пита за помен пътнина се приготвя по различен начин, но обикновено представлява безквасна пита.

Вместо пита може да се приготви и баница или пък на трапезата да присъстват както пита, така и баница.

3. Вино

Задължително е на трапезата да присъства червено вино, но напоследък все повече се налага традицията да се поднася и този вид алкохол, който е бил предпочитан за консумация от покойника. Ако е консумирал алкохол.

4. Сладки

Трапезата за помен

Независимо дали ще са бонбони или ръчно приготвени сладки или сладкиши, те са неизменна част от трапезата за помен.

5. Плодове

В някои краища на родината ни вече не се счита за традиция да се предлагат плодове на трапезата за помен. Все пак, ако искате да спазвате старите обичаи, то подредете на масата и различни плодове. Важно е те да са от онези, които са първи за сезона си, особено ако са били предпочитани от покойника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest