Лаврово масло - всички ползи и приложения
Lovorovo ulje - sve koristi i primena
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лаврово масло - всички ползи и приложения

Лаврово масло - всички ползи и приложения

Лаврово масло - всички ползи и приложения
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
3.60 лв.
Виж ››

В древна Гърция и Рим вярвали, че лавровото дърво е божествен дар, затова с лавров венец увенчавали победителите. Това е мъдро заключение, тъй като лавърът има неизброими качества, които го правят отличен природен продукт.

Маслото, извличано от лавровото дърво, е еликсир, който е добре да бъде на разположение във всеки дом. Това е природен антибиотик с много мощно действие и безброй възможности за лечение на различни здравословни оплаквания.

Етеричното лаврово масло се получава в резултат на парната дестилация на листата на растението. Процесът е доста специфичен. Дестилацията е процес на многократно дестилиране на листата на водна пара, а крайният продукт зависи от времето за обработка на суровите материали. Не бива продължителността да надхвърли 4 часа, защото се натрупват токсични вещества, а лечебните свойства се губят.

Маслото от лаврови листа има жълтеникаво-маслен нюанс, сравнително гъсто на консистенция. На мирис се определя като силно и свежо с пикантна основа и фини плодови нюанси.

Съставът му включва вещества като цинеол в най-високи количества, евгенол, сабинен, алфа пинен, бета пинен, терпинеол, линалол и други. Те дават на продукта отлични антисептични, антиспазмалитични, аналгетични, седативни, тонизиращи и други възможности, както и способност да възбужда апетита.

Този продукт си взаимодейства добре с други сложни етерични масла със силно действие - барово, хвойново, лавандулово, карамфилово, анасоново, лимоново, от градински чай, ] тамян, розмарин и други.

Полезното действие на лавровото масло обхваща много области. То се използва като инструмент на ароматерапията за справяне с проблеми на психиката и емоциите. Дълбокият му аромат релаксира и възвръща спокойствието и ведрината на духа. Стимулира и умствената дейност, затова е подходящо за хора на творческа работа.

Масло от лаврови листа

Най-пълно възможностите на лавровото масло се разкриват в сферата на медицината. С него се тушират последиците от ушните инфекции, навяхванията и натъртванията. Антисептичните му свойства действат добре и при кожни раздразнения, абсцеси и язви. Като антисептик се проявява добре и при дихателни проблеми, включително при лечение на бронхити.

С лаврово масло се успокоява сърдечната дейност, тъй като действа тонизиращо на сърцето. Освен това стимулира работата на бъбреците и пикочо- половата система.

Затоплящото му действие го прави подходящо при артритни оплаквания, мускулни спазми, ревматизъм и възпаление на ставите.

В козметиката намира приложение в грижите при мазна коса и кожен скалп и при пърхот, при мазна кожа и акне. Лавровото масло е подходящо при рани, ожулвания, охлузвания.

В дома се използва като ефективно средство за борба с хлебарки и негов плюс е, че може да се приготви успешно в домашни условия. Ползва се както вътрешно, така и външно, но употребата му трябва да се съгласува с лекар, тъй като действието му е доста силно.

Вижте още как да прочистим тялото с дафинов лист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest