gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от меда

Здравословни ползи от меда

Здравословни ползи от меда
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Макар че лечебните свойства на меда са познати на хората отпреди почти 6 хиляди години, този продукт не е регламентиран като лекарствено средство в медицината.

Въпреки това народните лечители във всеки точки на света са го използвали за укрепване на тялото и като лек за всевъзможни оплаквания като се започне от пърхота и махмурлука, през лечението на простудни оплаквания до превенция срещу рак и сърдечни заболявания. Познати са около 300 вида мед, които се определят от цветовете, използвани от пчелите за направата му и всеки вид е ефективен при определено оплакване.

Тези многобройни здравословни ползи на меда се дължат на изключителния му състав. Той е приел хранителните и лечебните свойства на растенията, от които е направен. Химическият състав на меда е необичаен, много сложен и благодарение на него медът може да издържи неопределено време, без да се развали.

Основният му компонент са въглехидрати, които са до 99 процента от сухото съдържание. Белтъчини в него има в минимални количества - около 0, 5 процента, но пък са с водещо значение, особено за организма на децата. Микроелементите са сред най-застъпените вещества. В най-големи количества са калцият, натрият, фосфорът, желязото, хлорът, сярата, йодът, силицият, алуминият, телурът, кобалтът.

Витаминният състав е сравнително по-слаб - Откриват се тиамин, рибофлавин, никотинова киселина, пантотенова киселина, аскорбинова киселина. Витамините А, В, С, К, Е са в малки количества, но са важни за работата на жлезите с вътрешна секреция. Флаваноидите също не са много, но имат основна роля за укрепване на капилярите.

Защо медът е полезен

Захарите са основен енергиен материал за мускулатурата, сърдечната и нервната система. При намаляване на нивата на захар в кръвта умствената и физическата издръжливост намаляват рязко. Те влияят и върху обмяната на веществата и подпомагат дейността на всички основни системи в организма.

Медът е богат на ензими и това подпомага храносмилателната система. Медът се използва при проблеми със съня, а заедно с чая и лимона е основно средство в борбата с настинките.

С мед се потиска развитието на гнойни процеси в горните дихателни пътища при простудни заболявания. Чаят с мед е полезен много. Същото може да се каже за инхалациите с мед. Той облекчава раздразнени фарингит, ларингит, синузит. Известна полезна кобимация е и мед с джинджифил.

Медът има и антимикробно действие. То се дължи на активния кислород, който се отделя при образуването на водородния прекис в разтвора на меда. Той унищожава микроорганизмите, най-вече тези в устната лигавица, горните дихателни пътища и горния кожен слой.

Чай от лимон

Медът е средство на общо укрепване на организма, тъй като подобрява състоянието на тялото, подобрявайки усвояването на хранителни вещества.

Захарите в него са идеален енергиен източник за сърцето, нервната система, мускулатурата. Той е подходящ като самостоятелен лек при гастрити, язви, сърдечно-съдови болести и други.

Здравословните ползи на меда се изявяват и при изгаряния, външни язви, където действа като антисептик. Непреработеният мед може да заздрави раните, които вече са стерилни, както и да превърне инфектирани рани в стерилни.

В борбата с алергиите медът намира място, защото включването на слабо количество алергени спомага при борбата с острите алергични реакции.

Антимикробните и антигъбичните свойства на чистия мед се използват за унищожаване на бактерии и микроорганизми, като в същото време подхранва кожата, косата, органите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest