Маслото от мак се добива от семената на едногодишното тревисто растение мак, което вирее в места с умерен и топъл климат, включително и у нас. То се счита за едно от най-полезните растителни масла.
Лечебните му свойства са познати на човечеството още от древни времена. Има лек аромат и приятен вкус. Като хранителна добавка има благоприятен ефект за хора, които често са подложени на силен стрес или тежко физическо или емоционално напрежение. Маслото от мак се използва също и в козметичната област и при производството на парфюми.
В семената на мака има ниско съдържание на опиати, но при приготвянето на маслото те напълно изчезват, затова няма специални забрани за култивирането и отглеждането му в повечето страни.
Растението е широко използвано заради многото ценни вещества, които влизат в състава му. В по-големи количества присъстват калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен и цинк. Продуктите със съдържанието му действат за минимизиране на болката, помагат при кашлица и безсъние, нормализират функционирането на стомашно-чревните проблеми, лекуват мигрена, колики, жълтеница, хемороиди и др.
Мастните киселини, които се съдържат в маслото подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата. Антиоксидантните свойства действат подмладяващо, като изглаждат бръчките и предотвратяват ранното стареене. Органичното студено пресовано масло може да се използва върху нежна кожа в зоната около очите. Изключително подходящо е и при чувствителната кожа на малките деца.
Системното използване на маски и масла, направени от семената му, възстановяват и възвръщат свежия цвят на кожата и повишават еластичността ѝ. Добавянето на маслото в различни терапии предотвратява накъсването и възстановява косата по цялата дължина.
Минералите и витамините в състава на маслото от мак имат положителен ефект върху емоционалното и общочовешко здраве. Те спомагат за стабилизирането на нервните процеси, предотвратяват психичните разстройства, подобряват настроението, помагат на човек успешно да се справи със стресови ситуации, с които се сблъсква ежедневно.
Значителното количество цинк в растението увелича устойчивостта на организма към различни заболявания. Цинкът участва в репродукцията на белите кръвни клетки, като по този начин подобрява защитата от бактерии и вируси.
Коментари