Според едно изследване жителите на остров Крит имат голяма продължителност на живота, смъртността от сърдечносъдови заболявания е минимална, а случаите на болни от рак са само 10 % в сравнение с хората, които живеят в САЩ.
Отговорът в тази загадка е лесен – средиземноморското меню, което гърците спазват и което е известно в цял свят като средиземноморска диета.
Особените хранителни навици на жителите на Италия, Франция, Испания, Гърция и дори Северна Африка могат да са еталон за здравословно хранене. В тяхното меню присъстват зърнени храни, които са под формата на хляб, тестени и макаронени изделия, както и ориз.
Средиземноморските навици в храненето включват още сезонни плодове и зеленчуци, под формата на задължителната салата на всяко ядене. Не пренебрегвайте също ядките и варивата – орехи, бадеми, кедрови ядки, лешници, леща, грах и зелен фасул.
Приемът на млечни продукти в средиземноморската диета е под формата на обезмаслено мляко, извара, сирене и кашкавал. Може да си ги позволявате ежедневно в умерени количества.
Емблематичните зехтин и маслини са задължителни без притеснение в количествата. Рибата и морските дарове са виновниците за пословичната плодовитост на испанките. Червените меса, сладкишите и медът са позволени 2-3 пъти в месеца. За сметка на това пък вино може да пиете всеки ден, по 1-2 чаши.
Примерно средиземноморско меню:
Пригответе си лесна салата със скариди. За нея са ви нужни 100 грама ориз, също толкова от морските дарове, към които трябва да прибавите 50 грама шунка на кубчета и краставица. Овкусете салатата с 1 супена лъжица зехтин и лимонов сок.
За основно ястие може да си приготвите макарони с броколи. Кипнете подсолена вода и сварете около 300 грама броколи. В 1 супена лъжица зехтин задушете 200 грама гъби и към тях прибавете нарязаните броколи. Сварете около 100 грама тъмни макарони (за 1 порция) и ги смесете със зеленчуците.
Средизменоморската диета не отхвърля и десертите. Те са леки, свежи и не създават усещане за тежест и преяждане. Пригответе си плодова салата от 1 круша, няколко сини сливи, 1 ябълка. Може да ги разбъркате със 150 г. прясна обезмаслена извара и да подправите с лъжица прясноизцеден лимонов или портокалов сок.
Коментари