Пилешкото месо е устояло на конкуренцията на други месни храни и е неизменна и предпочитана храна в менюто ни поради много причини. Най-важните сред тях са, че това е възможно най-лекото, а и вкусно месо. То се приготвя лесно и бързо и е на ниска цена. Пилето съдържа и много полезни хранителни вещества.
Протеините, които съдържа това птиче месо, се усвояват по-добре от тялото, в сравнение със свинското и говеждото месо. Пилешкото е богато на витамини от група В и това го прави препоръчвана храна при простудни заболявания, когато имунитетът и метаболизмът имат нужда от подсилване.
В понятието пилешко месо обаче трябва да се разграничат различните части на пилето. Те нямат еднакво съдържание и не всички от тях са полезни.
Най-диетично и полезно е месото от гърдите на птицата. То е и с най-добри вкусови качества. Съдържа и по-малко добавки с химически състав, използвани при отглеждането на птиците - хормони и антибиотици.
Има обаче и части от пилето, които са направо забранени, защото крият риск за здравето на хората.
Тъмното месо от подбедриците и пилешките бутчета се счита за по-вредно, защото там се натрупват по-големи количества от добавките, използвани при отглеждането на пилетата. Месото става за ядене, но е по-добре да не се прекалява с него и да се предпочита по-диетичното месо от гърдите.
Да видим кои части на пилето са вредни трябва задължително да се изхвърлят.
Пилешки дробчета
Белите дробове на птицата са задръстени от паразити и бактерии. Дори топлинната обработка не ги убива. Става въпрос за устойчиви на топлина бактерии, натрупани в белите дробове. При попадане в човешкото тяло те водят до дискомфортно състояние. Тези бактерии са скрит враг, който всеки момент може да се прояви, дори в началото тялото да не е реагирало на тях.
Черният дроб на пилето съдържа много протеин, богат е на ценния витамин В12, съдържа и микроелементи - мед и желязо, но и доста мазнини, застрашавайки ни с холестерола, и то в значителни дози.
Пилешка трътка
Това е тази част от тялото, от която птицата изхвърля изпражненията от тялото си. Съвсем естествено, в нея живеят паразити и бактерии. Освен това натрупва мазнини, които никак не са полезни.
Пилешка глава
Много вредни вещества, поглъщани от пилето, се трупат в главата му. При консумация на тази част от пилето те попадат в тялото ни и може да имат негативен ефект в здравословен план. Те са вредни при редовна консумация.
А ако ви се намира някое друго домашно пиле или кокошка, пригответе си една пилешка супа за душата.
Коментари