gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните средиземноморски подправки

Най-популярните средиземноморски подправки

Средиземноморски подправки
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Средиземноморската кухня е вкусна, здравословна и изкушаваща. Но тя не би била същата без най-характерните за нея няколко средиземноморски подправки.

Ако говорим за италианска кухня, навярно първата и най-емблематична подправка, за която се сещате, е уханният босилек. Той се влага в различни рецепти за пица, паста, ястия със зеленчуци и т.н.

Съседите им в Испания разчитат най-много на чили, пушен червен пипер, кардамон и различни комбинации от зелени подправки, за да сътворят запомнящите се специалитети от испанската кухня.

Замислим ли се за френска кухня, най-вероятно ще ни замирише на салвия или благородния естрагон, който уникално допълва вкуса на пиле, риба, дори варива.

Южните ни комшии и популярната по цял свят гръцка кухня пък много често разчитат на пресния риган и анасона, копъра, който пък е неизменна част от любимото дзадзики.

Нека да се задълбочим във вкусовете на най-използваните средиземноморски подправки и да видим какъв точно е приносът им към ястията? Бързаме веднага да ви разкрием.

Розмарин

Може да го видите да расте на малки храстчета навсякъде по Средиземноморието. Ароматът му е силен и приятен. Може да го усетите доста силно, като разтриете леко острите му листенца между пръстите си или дори само при допир. Използва се пресен и изсушен. Достатъчно е съвсем малко количество розмарин, за да придадете уникален аромат на ястията. Подходящ е за приготвянето на картофи, риба, агнешко месо, телешко месо, пиле, някои салати, тестени изделия и супи.

Босилек

Средиземноморска кухня

Когато споменем босилек, веднага се сещаме за Италия и Гърция и техните изобилно подправени с босилек ястия. Той съществува в множество разновидности – от дребнолист до едролист, както и с различни по интензивност и „оттенъци“ аромати. Пресният босилек има много по-силен вкус и мирис, затова е предпочитан при приготвянето най-вече на салати и песто. Използва се още за пици, паста, супи, тестени изделия, картофи, зеленчуци. Голяма е силата му като основна компонента за направата на маринати, а също и за създаването на прословутия балсамов оцет.

Риган

Прекрасният аромат на риган може да стимулира апетита и най-злоядия човек на света. Изобилното добавяне на тази подправка в множество средиземноморски ястия е съвсем оправдано. Свеж или сушен, той винаги придава уникален вкус на храната. Може и да се замразява във фризера, където също се запазват ценните му свойства на подправка и билка. Приложението му в средиземноморската кухня е най-често при приготвяне на доматен сос, всякакви други сосове, паста, пица, картофи, супи, салати, бобови ястия, зеленчуци, риба, месо. Виждате – почти навсякъде.

Мащерка

Миди

Друга прекрасна подправка с чудесен аромат. Известна е и се използва много и у нас, но повече под формата на чай, отколкото като добавка към ястията. В средиземноморската кухня се прилагат различни видове мащерка, но всички предизвикват еднакъв ефект – истинско очарование у консуматорите на ястията. Тази подправка е абсолютно незаменима при приготвянето на агнешко месо. Освен това овкусява отлично дивечово месо, риба, ястия с яйца, боб, леща, картофи, маринати, хлебчета, както и, разбира се, пици.

Вижте още средиземноморски рецепти със скариди или средиземноморски рецепти с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest