gotvach.bg»Статии»Любопитно»Мед от елда - предимства и недостатъци

Мед от елда - предимства и недостатъци

Мед от елда - предимства и недостатъци
Снимка: stux/ pixabay.com
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Когато говорим за мед, най-често си представяме акациев мед, липов мед, плодов мед, манов мед и почти никога не се сещаме за по-непопулярните видове мед.

Медът от елда, от своя страна, е един от най-ценните медни продукти, приготвяни от пчелите от цветовете на елдата заради лечебните му свойства, които се дължат на състава му.

В него микроелементите са представени от цинка, магнезия, желязото, калция и фосфора, съдържа протеини, витамини, аминокиселини и минерали. Това го прави ценен пчелен продукт, който възвръща силите и енергията на тялото и подпомага работата на вътрешните органи.

Полезни качества на меда от елда

Мед от елда

- Той обогатява мозъчните клетки и мускулите с фруктоза и глюкоза и осигурява добрата им работа;

- Има лечебен ефект при заболявания на стомаха, сърцето и кожата благодарение на минералите, които съдържа;

- Заздравява ретината на окото, а също и раните по кожата;

- Този вид мед е идеален за поддържане на имунната система и затова се препоръчва при инфекциозни заболявания;

- Добра профилактика е при анемия и хипертония, защото укрепва кръвоносните съдове и обогатява кръвта с микроелементи;

- Прочиства организма и регулира метаболитните процеси;

- Той е отличен баланс на киселинността в стомаха и затова е подходяща храна при язвена болест;

- Освен като хранителен продукт се използва и в козметологията. Външното му приложение е при рани, за подмладяване на кожата и обогатяване с хранителни вещества, както и за укрепване на косата.

Как да различим меда от елда?

Мед от елда - предимства и недостатъци

- Този вид мед се различава основно по цвета си. Той е много по-тъмен от останалите сортове. Цветът се движи от гамата на богатото жълто до тъмно кафявото. Когато е течен, има цвят на кехлибар;

- Вкусът му леко нагарча и има пикантни кисели нотки;

- Кристализира по-рано от други сортове;

- Консистенцията му е гъста, вискозна. От лъжицата тече бавно надолу.

Недостатъци на меда от елда

- Този мед е противопоказан за хора с алергии към пчелни продукти, тъй като е доста силен. Ако никога не е консумиран точно този сорт, трябва да се яде на малки порции с повишено внимание;

- Не е подходящ за диабетици заради високото съдържание на фруктоза;

- Не бива да се консумира с други сладки неща;

- Не е подходящ за деца под 2 години;

- Бременните жени могат да го консумират, ако нямат алергия към пчелен мед.

При редовна консумация на мед от елда той осигурява на тялото комплекс от полезни вещества, стига да не се прекалява с него.

А ето и няколко рецепти с мед, където може да вложите полезния мед от гречка. Вкусни медени торти или любимите на всички ни и напомнящи детството меденки - изборът е ваш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest