gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Натрий - как действа на организма

Натрий - как действа на организма

Натрий - как действа на организма
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Натриевите съединения се намират в земната кора, морската вода, под формата на примес, която има тенденция да оцветява каменната сол в синьо поради действието на радиация.

Натрият е мек пластичен алкален метал, има сребристо бял цвят и блясък при пресен разрез (натрият е напълно възможно да се реже с нож). При прилагане на натиск той се превръща в прозрачно червено вещество, кристализиращо при нормална температура. Когато взаимодейства с въздуха, той бързо се окислява, поради което е необходимо натрият да се съхранява под слой керосин.

Как действа натрият на човешкия организъм

Натрият има огромен ефект върху човешкото тяло. Той осигурява водно-солевия баланс в клетките на тялото. Храносмилането е невъзможно без натрий в тялото ни, а отделителните процеси също не могат без участието на натрий. Този химичен елемент помага за балансиране на сърдечния ритъм. С помощта на натрий полезните вещества в човешкото тяло се прехвърлят от клетка в клетка. Например натрият носи кръвната захар до всяка клетка в тялото ни. Освен това осигурява нормалното функциониране на нервната система.

Свойствата на полезния за организма натрий са:

- Нормализиране на водно-солевия метаболизъм;

- Активиране на ензимите на слюнката и панкреаса;

- Участие в производството на стомашен сок;

- Поддържане на нормален киселинно-алкален баланс;

- Генериране на функции на нервната и мускулната система;

- Съдоразширяващо действие;

- Поддържане на осмотичната концентрация на кръвта.

Дневната нужда от натрий за възрастни е 550 мг, за деца и юноши - 500-1300 мг. По време на бременност потребността от натрий на ден е 500 мг, а в някои случаи (обилно изпотяване, дехидратация, прием на диуретици) трябва да се увеличи.

Храни с натрий

Натрий

Натрият се съдържа в почти всички морски дарове, риби, кокоши яйца, зърнени храни (елда, ориз, ечемик, овесени ядки, просо), бобови растения (грах, боб), зеленчуци (домати, целина, моркови, зеле, цвекло), млечни продукти и карантия.

Усвояване на натрия

Натрият се съдържа в почти всички храни, въпреки че по-голямата част (около 80%) тялото получава от готварска сол. Усвояването му в организма на човек се осъществява главно в стомаха и тънките черва. Витамин D подобрява абсорбцията на натрий, но прекалено солените и богати на протеини храни пречат на нормалното усвояване.

Признаци на дефицит на натрий

Липсата на натрий може да бъде много лоша за човешкото тяло. В много случаи може да доведе до дехидратация на тъканите, в резултат на което функцията на всички вътрешни органи се влошава. Възможно повръщане, гадене, увреждане на паметта, психични разстройства, апатия, тахикардия, различни бъбречни заболявания (олигурия, анурия). Недостигът на натрий силно засяга работата на сърцето, поради което човек развива заболявания на сърдечно-съдовата система, нарушение на сърдечния ритъм.

Симптоми на дефицит на натрий

- дехидратация;

- загуба на апетит, загуба на способността да се прави разлика между вкусове;

- повръщане, гадене;

- стомашни спазми;

- образуване на газове;

- замаяност, умора, промени в настроението;

- мускулна слабост и спазми;

- кожни обриви.

Признаци на излишък на натрий

Натрий действие

Точно като недостига, излишъкът от натрий също може да бъде опасен за човешкото здраве. В случай на повишен прием на сол и преработени храни с добавка на сол в тялото се появява натрупване на течности. Това, от своя страна, води до образуване на отоци, тъмни кръгове, торбички под очите, понякога се появяват и крампи. Човекът става раздразнителен, нервен. Има допълнително натоварване на сърцето, повишава се кръвното налягане. Големият прием на натрий под формата на сол също ще изчерпи запасите от калий, калций и магнезий. Ето защо храни със съдържание на натрий трябва да се консумират, но умерено.

Симптоми на излишък на натрий са:

- отоци;

- интензивна жажда;

- заболявания на сърцето и кръвоносните съдове (възможен инсулт);

- бъбречни заболявания, хипертония;

- воднянка (асцит) - наличие на свободна течност в коремната кухина

- алергични реакции.

Статистиката показва, че човек консумира повече натрий заедно с храната, отколкото би трябвало. Следователно много често има излишък, а не липса на натрий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest