За какво е полезно Алое Вера?
Za šta je korisna Aloe Vera?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво е полезно Алое Вера?

За какво е полезно Алое Вера?

За какво е полезно растението алое вера
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Алое вера е растение, което влиза в семейство Асфоделови. То е добре познато на хора, които са фенове на билковата медицина с неговите многобройни полезни свойства и терапевтични ефекти. Листата на алое вера се състоят от три слоя:

- Първият слой е изграден от активни съединения, които имат много полезни действия и се намират в най-вътрешния слой- бистър гел от алое вера, който се състои от 99 % вода.

В този слой са намерени повече от 200 полезни съставки, някои от които витамини и минерали, ензими, аминокиселини, полизахариди, мастни киселини. Още преди 5 000 години, хората използвали гела от алое вера като терапевтично средство.

Защо е толкова полезно алоето

Всички части на алое вера, могат да бъдат използвани за различни цели и по съвсем различен начин, това зависи от тежестта и вида на заболяването. Алое вера се ползва като средство, което се нанася върху рани, и изгаряния, или да се приема вътрешно като гел, сок, да се добавя към здравословни салати, шейкове, детокс напитки, вода с краставица, както и под формата на хранителна добавка. В много случаи, гел или екстракт от това растение се ползва като добавка към някои козметични продукти за кожа. А ето и най-важните ползи от алое вера:

- Добър източник на аминокиселини и мастни киселини. Аминокиселините са важен градивен елемент на протеините. Нашето тяло има нужда от 20 вида аминокиселини, като 8 от тях са много важни и се наричат есенциални. В алое вера се съдържат между 18 и 20 аминокиселини, включително и всички 8 незаменими настни киселини.

Вода с алое вера

- В алое вера има доста добро количество мастни киселини. Всички мастни киселини, които се съдържат в алое вера много помагат да се облекчат симптоми при алергии и стомашно неразположение. Други мастни киселини, които се съдържат в алое вера са линолова, миристонова, каприлова, олеинова, палмитинова и стеаринова;

- Съдържа голямо количество витамини и минерали. В това растение се съдържат витамини А, С, В1, В2, В3, В4, В6, Е, фолиева киселина. Освен всичко друго, ело вера е едно от малкото растения, в които се съдържа витамин В12. Минералите, които се съдържат в алое вера са калций, натрий, магнезий, желязо, цинк, селен, калий, мед, хром, манган. Тези полезни съставки на алое вера могат да лекуват изгаряния от първа степен, предпазва от радиацонно увреждане, подсилва имунната система, подобрява чревната функция и се бори слрещу вируси и бактерии.

- Укрепва имунната система. Полизахаридите, които се съдържат в сока от алое вера, подпомагат макрофагите - това са вид клетки на имунната система, които помагат в борбата с вирусите. Растението подобрява значително дейността на имунната система, което е благодарение на големите нива на антиоксиданти в него, които подпомагат борбата със свободните радикали.

- Подобрява храносмилането и функцията на стомаха и червата. Лошото храносмилане може да се дължи на много заболявания. Ако една храносмилателна система работи добре, тя е ключ към по-доброто здравословно състояние. Алое вера има свойството да успокоява и изчиства храносмилателната система, като по този начин подобрява храносмилането. Тя помага и срещу проблеми като синдром на раздразненото черво, както и за киселинен рефлукс. Намалява и количеството на патогенни бактерии в червата и подпомага за уравновесяване на полезната чревна микрофлора.

Алое вера на кожата

- Прави кожата здрава и красива. Полезното действие на алоето е едно от най-известните му качества. Поради факта, че то съдържа голямо количество вода и това подпомага за възстановяване на колагена в кожата. Това, че съдържа голямо количество вода, помага за хидратиране на кожата, овлажнява и подмладява.

- Ало вера има и обезболяващо действие при наранявания. Когато махнете стеблото на алое вера, го сложете в хладилника да престои. След това се слага върху изгоряла на слънцето кожа- успокоява и то незабавно.

- Помага за детоксикация на организма. Гелът от алое вера е растителна храна, която прилича на желе, по същият начин като водораслите и семената чиа. То помага за придвижването на токсините през чревният тракт, намалява абсорбирането и подпомагат премахването им през дебелото черво. Това подпомага премахването на всички отпадъци от нашето тяло и по-ефективното му пречистване.

За да се възползвате от лечебните свойства на растението, прочетете още за:

- чай от Алое Вера;

- отглеждане на Алое Вера;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest