gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Важни съвети при приготвяне на зимнина

Важни съвети при приготвяне на зимнина

МагдаленаМагдалена
Чирак
21237
Важни съвети при приготвяне на зимнина
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Съхраняването на продукти чрез консервирането им в сезоните, когато има изобилие от тях, дава възможност трапезата ни през зимата и ранната пролет да бъде така богата, както през лятото и есента. Вкусните домашни консерви със своето богато разнообразие облекчават всекидневното снабдяване и пестят време, тъй като някои от тях всъщност са готови ястия - нуждаят се само от затопляне (ако са от месо) и гарнитура, която също може да бъде от консерва. Приготвянето на зимнина има и икономически ефект, особено когато зеленчуците и плодовете са собствено производство.

При домашното консервиране се използват няколко начина: стерилизиране и самостерилизиране, ферментация и озахаряване, изваряване, осоляване и сушене.

Независимо от използвания начин за направата на зимнина трябва да се спазват определени изисквания, за да няма несполуки, при които се похабяват продукти и труд.

Най-общо тези изисквания се свеждат до следното:

1. Необходимо е да се поддържа чистота на работното място, на съдовете (буркани, делви, качета) и на работещите.

2. Продуктите, които ще се консервират на компоти, царски туршии, апетитки, рачели или др., трябва да бъдат първокачествени - добре развити, набрани, когато са натрупали в най-голяма степен хранителни вещества, здрави и ненаранени. Някои от по-трайните зеленчуци за зимнина, и особено пиперките, е добре да се оставят за няколко дни разпръснати на сенчесто и проветриво място, за да се отделят нездравите, които през това време загниват.

Туршии

3. Зеленчуците и плодовете за приготвянето на зимнина трябва да се измиват непосредствено преди консервирането, като се поставят под течаща вода, без да се киснат, за да е по-малка загубата на витамини и минерални соли. Пръсканите с отровни вещества плодове се измиват с обилно течаща вода, а при които това е възможно - с мека четка и сапун. Нежните плодове (ягоди, малини, френско грозде, касис) се мият в решетест съд под душ или като решетестият съд се потапя в по-голям съд с вода и веднага се изважда.

4. Вложените продукти трябва да бъдат в посочените в рецептата за зимнина съотношения, а описаната технология да се изпълнява точно. Особено важно е херметизирането да бъде пълно и стерилизирането да е направено точно според предписанието.

5. Приготвените консерви трябва да се съхраняват на хладно място, по възможност при постоянна температура и без пряко слънчево огряване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest