Кето режимът става все по-популярен със своите свойства за бързо и здравословно отслабване. Характерно при него е, че се цели състояние на кетоза – нисък прием на въглехидрати, който налага на тялото да използва енергия от мазнините.
Кето супите са едни от най-подходящите рецепти за хранене през кето режима. Те предлагат изобилие от възможности за съчетаване на здравословни мазнини и нисковъглехидратни храни, които да доставят необходимите хранителни вещества в организма. Ето някои съвети относно приготвянето на вкусни кето супи:
Съвети при приготвяне на кето супи
- Употреба на подходящи мазнини
За да постигнете качествена и полезна кето супа, то е важно да подберете подходящи видове мазнини;
- Кокосово масло
Една от алтернативите за мазнина при приготвяне на кето супите е кокосовото масло. То е изключително богато на здравословни мазнини, което добавя вкус и аромат;
Друга подходяща мазнина за приготвяне на кето супи е маслото от авокадо. То има високо съдържание на мононенаситени мазнини и е устойчиво при готвене на високи температури;
- Маслиново масло
Друг избор за мазнина при приготвяне на кето супа е маслиновото масло. То е подходящо за приготвяне на по-ниски температури, това масло е отличен източник на здравословни мазнини.
Подходящи храни за кето супи
- Зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати
За кето супите са подходящи зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати като броколи, спанак, гъби, целина и зелена салата. Те са отлични за добавяне, тъй като съдържат малко въглехидрати;
- Пилешки бульон
Основата от пилешки кости е богата на протеини и подходяща за кето режима. Пилешкият бульон още дава плътност на вкуса на супата;
- Кокосово мляко
Хранителен млечен продукт, който е подходящ за кето супа, е кокосовото мляко. То добавя текстура и кремообразност, като същевременно предлага здравословни мазнини;
- Билки и подправки
Изключително подходящи хранителни продукти за ароматизиране и овкусяване на кето супите са билките и подправките. Такива са куркума, чесън, черен пипер, розмарин, босилек. Те добавят вкус и аромат, без да съдържат много въглехидрати.
Рецепти за кето супи
Кремсупа от тиква
Необходими продукти:
1 средна тиква, нарязана на кубчета
1 консерва кокосово мляко
2 чаени лъжички къри
1 лук
2 скилидки чесън
4 чаени лъжички зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера и запържете лука и чесъна за около 5 минути. Добавете тиквата и къррито, продължете да готвите още 5 минути. След това прибавете кокосовото мляко и около 2 чаши вода. Оставете да заври и след това намалете огъня. Варете, докато тиквата е мека. Блендирайте супата, докато стане гладка. Накрая подправете по вкус.
Кремсупа от броколи и чедър
Необходими продукти:
2 чаши броколи, нарязани на малки парчета
1 чаша телешки бульон
1 чаша заквасена сметана
1 чаша настърган чедър
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сгответе броколите в бульона, докато станат меки. След това блендирайте броколите заедно с бульона, докато стане гладко. Варете супата и добавете заквасената сметана и чедъра. Разбъркайте до разтваряне на чедъра. Накрая подправете със сол и черен пипер по вкус.
Пилешка кето супа
Необходими продукти:
1 пилешка гърда
4 чаши пилешки бульон
1 чаша кокосово мляко
1 чаша цветна царевица
1 чаша нарязани гъби
2 скилидки чесън
2 чаени лъжички зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За пилешката кето супа загрейте зехтин в голяма тенджера и запържете чесъна. Добавете нарязаното пилешко месо и пържете, докато стане златисто. Прибавете гъбите и цветната царевица. След това залейт с пилешкия бульон и кокосовото мляко. Оставете да ври за около 15 минути. Накрая подсолете и добавете черен пипер на вкус към кето супата.
След супата ще ви е нужно и нещо за десерт, като например някой много полезен и вкусен кето сладкиш.
Коментари