Зеленчуците са с ниско съдържание на калории, но са богати на витамини, минерали и други важни хранителни вещества.
Вихте 21 от най-добри зеленчука с ниско съдържание на въглехидрати, които да включите във диетата си.
1. Чушки
149 g нарязана червена чушка съдържа 9 g въглехидрати, 3 g от които са фибри. Това количество осигурява 93% от препоръчителния дневен прием на витамин А и 317% от препоръчителния дневен прием на витамин С.
2. Броколи
91 g сурови броколи съдържат 6 g въглехидрати, 2 g от които са фибри. Те осигуряват повече от 100% от препоръчителния дневен прием на витамин С и витамин К.
3. Аспержи
180 g сготвени аспержи съдържат 8 g въглехидрати, 4 g от които са фибри. Също така те са добър източник на витамин А, витамин С и витамин К.
4. Гъби
70 g сурови гъби съдържат само 2 g въглехидрати, 1 g от които е фибри.
5. Тиквички
124 g сурови тиквички съдържат 4 g въглехидрати, 1 g от които е фибри. Те са добър източник на витамин С, който осигурява 35% от препоръчителния дневен прием за порция.
6. Спанак
Спанакът е отличен източник на няколко витамини и минерали. 180 g варен спанак осигурява повече от 10 пъти препоръчителния дневен прием на витамин К. Една чаша сварен спанак съдържа 7 g въглехидрати и 4 g фибри, докато една чаша суров спанак съдържа 1 g въглехидрати и почти 1 g фибри.
7. Авокадо
В 150 g нарязано авокадо има 13 g въглехидрати, 10 g от които са фибри. То също са добър източник на витамин С, фолиева киселина и калий.
8. Карфиол
100 g суров карфиол съдържа 5 g въглехидрати, 3 g от които са фибри. Също така има високо съдържание на витамин К и осигурява 77% от препоръчителния дневен прием на витамин С.
9. Зелен боб
125 g сготвен зелен боб съдържа 10 g въглехидрати, 4 g от които са фибри.
10. Маруля
47 g маруля съдържа 2 g въглехидрати, 1 g от които е фибри. В зависимост от вида на марулята, тя може да бъде добър източник на някои витамини.
11. Чесън
Чесънът е известен със своите благоприятни ефекти върху имунната система. 3 g чесън съдържа 1 g въглехидрати, част от които са фибри.
12. Къдраво зеле
Къдравото зеле е богато на антиоксиданти. 67 g сурово къдраво зеле съдържа 7 g въглехидрати, 1 g от които е фибри. То също така осигурява впечатляващите 206% от препоръчителния дневен прием на на витамин А и 134% от препоръчителния дневен прием на витамин С.
13. Краставици
104 g нарязана краставица съдържа 4 g въглехидрати, по-малко от 1 g от които е фибри.
14. Брюкселско зеле
78 g сварено брюкселско зеле съдържа 6 g въглехидрати, 2 g от които са фибри. То осигурява 80% от препоръчителния дневен прием на витамин С и 137% от препоръчителния дневен прием на витамин К.
15. Целина
101 g нарязана целина съдържа 3 g въглехидрати, 2 g от които са фибри. Тя е добър източник на витамин К, който осигурява 37% от препоръчителния дневен прием.
16. Домати
149 g чери домати съдържат 6 g въглехидрати, 2 g от които са фибри. Те са добър източник на витамин А, витамин С, витамин К и калий.
17. Репички
116 g нарязани сурови репички съдържат 4 g въглехидрати, 2 g от които са фибри. Те са с доста високо съдържание на витамин С, като осигуряват 29% от препоръчителния дневен прием за порция.
18. Лук
58 g нарязан суров лук съдържа 6 g въглехидрати, 1 g от които е фибри.
19. Патладжан
99 g нарязан сварен патладжан съдържа 8 g въглехидрати, 2 g от които са фибри.
20. Зеле
89 g нарязано сурово зеле съдържа 5 g въглехидрати, 3 g от които са фибри. То също така осигурява 54% от препоръчителния дневен прием на витамин С и 85% от препоръчителния дневен прием на витамин К.
21. Артишок
120 g артишок съдържа 14 g въглехидрати.
Коментари