gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Каменно масло - приложения и всички ползи

Каменно масло - приложения и всички ползи

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23961112
каменно масло

Каменното масло се нарича още бяло мумио, бракшун, планински сълзи или планинска смола. Това не е масло във формата, с която сме свикнали. То представлява твърдо вещество с кремав цвят (понякога също бяло или леко жълтеникаво), което се образува в пукнатините на скалите и изтича върху скалните стени. Признато е за минерал. Най-често се продава като прах, таблетки или капсули.

Учените все още не са проучили точно процеса на образуване на каменно масло. Интересът към него е предизвикан от поведението на планинските кози: те внимателно облизват скалите на местата, където се образува каменно масло. Това кара хората да обърнат внимание на каменното масло и да започнат да изучават неговите полезни свойства.

Ефекти на каменното масло

Това естествено вещество действа като общоукрепващо средство, но също така се използва успешно за лечение на остри и хронични заболявания.

Основната задача на каменното масло е да укрепи имунитета. Но освен това то ускорява метаболизма, укрепва стените на кръвоносните съдове, премахва токсините и активно се бори с инфекции и тумори.

С помощта на каменно масло се отървете от проблеми като:

- главоболие;

- сърдечни заболявания;

- проблеми на стомашно-чревния тракт;

- заболявания на органи на зрението;

- полезно за горни и долни дихателни пътища;

- за пикочната и половата система;

- за здравето на лигавиците;

- за възстановяване на тялото след операции или тежки наранявания;

- външно при изгаряния, порязвания, охлузвания, натъртвания, външни фрактури.

Каменното масло се използва широко и в козметиката. Регулира производството на себум (кожна секреция), нормализира водния баланс на кожата, укрепва косата, спира косопада и предотвратява появата на ранно побеляване.

Как да използвате каменното масло?

Стандартен разтвор и утайка. Смесете около 3 грама прах от каменно масло в 1 литър преварена вода със стайна температура и оставете да кисне за 3 дни, за да се разтвори максимално във водата. След като прецедете в чист съд и използвайте лековитата вода за вътрешно приложение. Утайката се използва за компреси или маски.

Тялото може да реагира различно на използването на каменно масло, тъй като има висока концентрация на минерали. Ето защо през първите 10 дни на употреба се препоръчва да се пие слаб разтвор (1-1. 5 г на 1 литър вода), по 1 чаша след хранене.

каменно масло - ползи и приложения

След това концентрацията може да се увеличи до стандартния разтвор и да се консумира половин час преди хранене, а при повишена киселинност - един час. Разтворът може да се приема и по време на хранене три пъти на ден. Постепенно увеличаване на дозата е възможно при липса на алергични и други негативни реакции на тялото.

Приложение на каменното масло

За външно приложение най-често каменното масло се използва под формата на компреси, като се прилага върху проблемните зони. Компресът се оставя за 2 часа, след което се отстранява и кожата се избърсва със суха кърпа. Компресите трябва да се прилагат най-малко един месец. Освен това към всеки крем може да се добавят няколко грама каменно масло – това ще направи кожата опъната и свежа.

Външно също можете да нанесете самия прах от каменно масло върху раната или разтвор с висока концентрация (10 г/л). По същия начин се използва при възпаления и рани на лигавиците. При изгаряния разтворът се нанася върху превръзка. Компресът може да се използва и при главоболие.

При проблеми на храносмилателната и/или пикочно-половата система се прилага вътрешно. Концентрацията е стандартна, курсът на приложение е 20 дни, след курса трябва да направите почивка за един месец. След това курсът може да се повтори, обикновено 2-3 пъти е достатъчно.

Каменното масло помага за укрепване на ставите, костната тъкан. Прилага се вътрешно. Концентрацията е стандартна (не се препоръчва да се увеличава), но при сериозни заболявания курсът на използване на каменно масло може да достигне до една година.

Прилага се външно при синузит и хронично възпаление на носната кухина под формата на компреси. Концентрация на разтвора - 10 г/л. Курсът на приема е през ден в продължение на 12 дни.

При катаракта, трябва да се комбинира вътрешно (при стандартна концентрация) с капки на силно концентриран (20 г/л) разтвор в очите.

Стандартният курс на използване на каменно масло вътрешно може да помогне за повишаване на потентността.

Каменното масло може и се препоръчва да се използва вътрешно в стандартна концентрация при миоми и ерозия на матката. Този тип приложение трябва да се комбинира с промивки с по-концентриран разтвор (6 г/л).

Каменното масло има много благоприятен ефект върху оздравителните процеси в лигавиците на дихателните органи. Прилага се вътрешно (стандартна концентрация). Може в комбинация с инхалации.

При кървене на венците, проблеми на лигавицата на устната кухина, употребата вътрешно може да се комбинира с изплакване на устата.

Трябва да се отбележи, че когато използвате каменно масло, категорично не се препоръчва да се консумират алкохолни напитки, силен чай или кафе, както и тлъсто месо. Забранено е използването на каменно масло в комбинация с антибиотици.

За външна употреба, преди и след процедури, ръцете трябва да се измиват обилно със сапун и вода.

Противопоказания на каменното масло

Не се препоръчва за употреба по време на употреба на антибиотици, бременност, кърмене, запек. Когато използвате каменно масло, категорично не се препоръчва да се пие алкохол.

Разнообразието от възможности за използване на каменно масло за здравни цели ни подсказва, че този продукт ще бъде полезен във всеки дом. Каменното масло е най-добре да съхранявате в домашната аптечката, тъй като може да послужи по всяко време и във всяка ситуация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest