Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Традиционна великденска храна от цял ​​свят

Традиционна великденска храна от цял ​​свят

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
радиционна великденска храна от цял ​​свят

Има безброй вкусни великденски изкушения и национални сезонни ястия, които могат да ви убедят да разширите кръгозора си на кулинари. Избраните от нас лакомства за Великден са от цял ​​свят и всички имат свой собствен поглед към традиционното.

Няма да се изненадате да чуете, че яйцата присъстват силно в традиционната великденска кухня, където и да се намирате по света. Но все пак може да има една или две храни в нашия списък, които да ви изненадат.

Какво бихте яли за Великден, ако бяхте от...

Испания

Ториас - великденски сладкиш

По време на Семана Санта или свещената седмица кулинарната сцена на Испания избухва с великденски сладкиши и обреден хляб. Ториас, на които се радват в цяла Испания, е типичен пример за великденска традиционна храна. Вариант на френски препечен хляб, ториас са филийки леко стар хляб, накиснати в мляко, захар и подправки за една нощ, след това потопени в яйце и пържени в зехтин до хрупкавост и златисто кафяво. Има вариации, напоени с вино, сироп или мед, но всички те се поръсват с вкусна смес от канела след пържене. В Каталуния те традиционно се сервират в понеделника след Великден.

Друг вариант на подправено великденско тесто са роскос де Семана Санта. Роскос са подобни на понички, но имат по-плътна, подобна на торта текстура, тъй като се правят без мая. Могат да се потапят в различни ароматизирани глазури, в канелена захар или просто да се оставят обикновени. След въздържанието по време на Великия пост Великден в Испания бележи началото на пролетта и края на самоограничението. Тортата Мона де Паскуа, произхождаща от Каталуния, е архетипният пример за нещо, сервирано на празник в края на поста. Обикновено този декадентски десерт е подарък, подарен от кръстници на техните кръщелници. Прилича на кошница за хляб или голяма поничка, гарнирана с толкова ярко оцветени яйца, пера и фигурки, колкото великденската тортата може да побере. Пекарни в различни градове се състезават за най-екстравагантната Мона във витрините на магазините си.

Гърция

Великденски Цуреки
Снимка: marcheva14

С гръцкото православно влияние подготовката за Великден в Гърция е обширна и започва през Страстната седмица с цуреки и червени яйца. Храната играе огромна роля в тези тържества и придобива много символични качества. Цуреки е хляб, обогатен с яйца, приготвен от отделни фитили тесто, сплетени заедно. Съдържа две традиционни гръцки подправки, мастика и махлаб, а понякога и поръска от кардамон. Техниката на месене на цуреки завършва с влажно, ароматно тесто, което запазва известна еластичност.

Тържествата продължават на Велики четвъртък, когато семействата варят и боядисват яйцата в наситено пурпурно червено, символизиращо кръвта на Христос. Тези яйца обикновено украсяват цуреки и могат да се използват в играта на крекинг, Хрускане. Играта включва хора, които се опитват да си счупят яйцата, като същевременно запазят своите непокътнати.

Кулуракя е друг гръцки деликатес, който не трябва да се пропуска. Тези маслени великденски бисквити могат да бъдат идентифицирани по тяхната типична усукана форма, аромат на ванилия и хрупкава външна обвивка от сусамово семе. Тяхната пухкава, лека като въздух текстура и лъскава златистокафява глазура ги прави да изглеждат допълнително привлекателни.

Италия

Италиански сладкиш за Великден

В Италия има Коломба ди Паскуа /или великденски гълъб/, който има невероятно приятни вкусови елементи, омесени заедно във великолепен външен вид. По време на Великден рафтовете на италианските пекарни стенат под тежестта на тази традиционна торта, която попада някъде между панетоне и пандоро. Овкусена е със захаросана кора и гарнирана със захар и бадеми, въпреки че модерните вариации се предлагат, обсипани с шоколадови чипсове и фъдж за големите феновете на захарта. Преди печене се оформя във форма на гълъб, за да символизира птицата, която отлита обратно при Ной с маслинова клонка в човката.

Ако търсите нещо пикантно, пица чена може да е празничното печиво за вас. Този великденски пай е пълен с италиански меса, сирена и яйца, всички обвити в маслена, люспеста кора на сладкиш.

Австрия

Австрийски сладкиш за Великден

Сочната печена шунка е короната на всяка великденска трапеза в Австрия. Има различни методи за готвене, като най-популярният е варена шунка, изпечена в тесто за хляб. Шунката може да се задуши и с кисело зеле, което придава острия вкус на киселото зеле на крехкото месо.

Традиционното сладко ястие е гъста торта, наречена Райндлинг (Kärntner Reindling), която произхожда от Каринтия. Необичайното при нея е, че не е задължително да е сладка и понякога се сервира с обичайното ястие от шунка, подправено с пушени колбаси и твърдо сварени яйца. Може също да се изпече с щипка какао на прах, канела или дори капка ром и има отличителен цветен център. Тестото се навива на руло и се пече във формата на кръг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest