Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Продукти, които могат да заместят ориза в готвенето

Продукти, които могат да заместят ориза в готвенето

Продукти, които могат да заместят ориза в готвенето

Водеща култура в храненето, какъвто е оризът, се използва в кулинарията по цял свят. Макар че белият ориз не е най-здравословният заради липсата на протеини, важни витамини и фибри, той намира огромна реализация в рецептите.

Все пак съществуват здравословни заместители за тези, които държат на съдържанието на важни вещества в тази храна.

Ето някои заместители на ориза с повече фибри и протеини.

Киноа

Продукти, които могат да заместят ориза в готвенето

Това е най-познатият заместител. Зърната ѝ дават повече протеин, наред с нишестето, което съществува в белия ориз. Добра придобивка са витамините, минералите и фибрите. Може да се добави киноа в салатата, във вегетарианския бургер, а нежният вкус на тази храни е добре да бъде обогатен с някаква подправка.

Ечемик

Съдържанието на протеини и фибри в тази зърнена култура е много висок и понижава холестерола в кръвта, регулира и нивата на кръвна захар. Може успешно да замести ориза в супа, гювеч или ризото, с което ястието ще стане и по-ароматно.

Карфиол

Продукти, които могат да заместят ориза в готвенето

Този зеленчук не само има подобна текстура на тази на ориза, но също като него няма ясно изразен вкус, което дава възможност да се съчетае с всяко ястие с богат вкус. Добре върви с пържени картофи и може да стои като гарнитура към ястието.

Фаро

Това е много стара зърнена култура, която също може успешно да се съчетае с всяка друга храна. Във вегетарианските бургери е много добра съставка, защото съдържа много хранителни вещества.

Кускус

Продукти, които могат да заместят ориза в готвенето

Тази много популярна в арабския свят храна е добра алтернатива на ориза, съдържащ много нишесте, и си съперничи в това отношение с киноата. Представлява смес от твърда пшеница и грис и това го прави пухкав и гладък като текстура. Върви добре в тандем със зеленчуци или ако се свари с бульон или вода. Предимството на кускуса е, че има свой собствен вкус и няма нужда да участва като съставка в супите или други ястия, а може да се консумира като самостоятелно блюдо.

Всъщност почти всяко зърно може да замести ориза при желание, но оризовата култура не бива да се изключва, защото неслучайно заема толкова централно място в кулинарията. Алтернатива на ориза са още булгур, грухана пшеница, теф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest