gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сирене Шаури (Chevre) - кралят на френските меки сирена

Сирене Шаури (Chevre) - кралят на френските меки сирена

Сирене Шаури (Chevre) - кралят на френските меки сирена

По света има над 2000 вида сирене, а гърците са най-големи консуматори на тази млечна храна. В същото време френските сирена се смятат за най-изискани и съответно са сред най-скъпите.

Сирената биват меки и твърди, освен бяло сирене има сини и зелени сирена и всички се правят по специални рецепти и най-често се изискват специални условия за втасването им, които са характерни за определен регион.

Този млечен специалитет е наистина удивително постижение на човечеството, а френските майстори заслужават особено внимание. На френската кулинарна традиция дължим и сиренето Шаури (Chevre), което заслужава специално внимание - ето защо.

Характеристики на сиренето Шаури

Шаури е меко френско сирене от едноименния регион. Прави се от козе мляко и зрее от 2 седмици до месец. То се характеризира с твърдо външна кора с дебел слой мухъл от рода Penicillium Candidum. Пулпът му е кремообразен, твърд и чуплив. Вкусът му може да се определи като кисел и има дъх на ядки, плодове и гъби.

Това сирене се сервира преди или заедно с десерта, с бургундско вино или шампанско.

Сирене Шаури

В кухнята това козе сирене има универсална употреба. Може да се използва като самостоятелна закуска. Във Франция го поднасят с ябълки и бяло вино, но го консумират и с портвайн. В родината му комбинират сирене Шаури също с колбаси и пилешки гърди.

Използването му в салати със сирене и сандвичи също е много честа практика, по текстура то напомня много сиренето Бри. При разумно използване Шаури е не само вкусно, но и здравословно. То съдържа както всеки друг млечен продукт много калций, необходим за здравето на костите, протеини в отлични дози и малко въглехидрати, заради което става и за диетично хранене. Полезните мазнини също са в добри количества.

Ензимите и бактериите, необходими за чревното здраве, са жизнени при употребата им именно в прясно състояние, както е при меките сирена. То понижава холестерола, подпомага усвояването на витамини, спомага за усвояването на храната.

Ако обаче се надвиши препоръчителната доза и преядете със сирене, продуктът може да е вреден. Затова е нужна умереност в консумацията му. Добавяйте сирене Шаури в своите празнични предястия и плата и се радвайте на наситения му вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest