gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за чернокоп

Подходящи подправки за чернокоп

Подходящи подправки за чернокоп
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

В източното и западното крайбрежие на Атлантическия океан, но също и в Средиземно и Черно море живее хищна риба, която предизвиква понякога объркване сред гастрономите, защото носи различно име, според големината си. Това е рибата, която се нарича чернокоп, докато е в размер до 200 грама, лефер, когато е около килограм и гофан, когато е по-голяма.

Най-малкия размер е известен като чернокоп. Това е дребна риба с отлични вкусови качества, с плътно месо и с ниско съдържание на мазнини, заради което може да се консумира и като диетична храна. Тя се усвоява много добре от организма.

Приготвянето на чернокоп може да стане по много начини - пържен чернокоп, печен на фурна или на скара, варен или в рибена чорба. Резултатът от термичната обработка винаги е много добър, особено ако са използвани подходящите подправки.

Кои са най-добрите подправки за риба чернокоп?

В зависимост от начина на готвене, чернокопът толерира някои подправки. Класика е да се приготви чернокоп на скара и тогава подправките за отличен резултата са също класически - лимонов сок, чесън, копър, сол. За да омекне рибата при печене е добре да се смесят подправките за чернокоп и да се намаже добре месото с тях.

Интересен резултат се получава, ако чернокопът предварително се маринова и след това се пече на фурна. Тъй като е дребна риба, тя се слага цяла, без да се махат дори главите.

Подправките за овкусяване на чернокоп, които дават аромата, вкуса и сочността на готовото ястие са: горчица, счукан чесън, соев сос, самардала, подправка за риба(може да се замени с щипка риган, розмарин и лют пипер), черен пипер, балсамов оцет и зехтин.

Маринован чернокоп
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Смесени, тези подправки стават на каша, с която рибата се намазва и престоява преди да се изпече чернокопа във фурната. Резултатът е не само невероятен вкус и аромат, но и месо, което е толкова сочно, че изпечено до златисто, се разпада.

Пърженият чернокоп се нуждае само от класическите подправки за риба, в които основната роля се пада на солта, лимона и чесъна.

Чорбата от чернокоп толерира освен черният и лютият пипер, но и още една подправка - девесил. Подправката е от семейството на магданоза и е много подходяща за супи, подпомага доброто храносмилане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest