Плочата за готвене е универсално кухненско оборудване, което всеки трябва да има в дома си. Голямата плоска повърхност ви позволява да готвите няколко продукта наведнъж, без да се смесват вкусовете, или големи количества от един и същи продукт.
Плочите са известни и с равномерното си разпределение на топлината, което гарантира, че подобни продукти, поставени едновременно на плоския плот, се приготвят до една и съща степен на готовност приблизително по едно и също време. Ако планирате да сервирате голямо парти, това е голям плюс.
Техники за готвене на плоча
Ако никога преди не сте използвали електрическа плоча за готвене, ще започнете с ястия, които са лесни за приготвяне. Палачинките са добро решение за начало. Просто намажете малко олио за готвене върху плоча за палачинки (или с друга форма) и я загрейте предварително до 180 °C. Тествайте топлината на плочата, като налеете капка вода върху нея и наблюдавате колко бързо се изпарява – трябва ви по-ниска температура, за да не изгорите палачинките си. След като вашата плоча е готова, изсипете сместа за палачинки върху повърхността, разстелете я добре в кръгла форма и обърнете палачинките, когато започнат да шупват.
Комбинирайте вкусове
Една от хубавите характеристики на чугунена плоча е способността да се готвят различни храни наведнъж. Това работи особено добре за закуска или за ястия със зеленчуци за вечеря. За вкусна, лесна за приготвяне закуска, първо, изпечете порция бекон върху плочата, избършете повърхността с хартиени кърпи и след това направете бъркани яйца, яйца на очи или палачинки Ц.ялото ястие ще придобие вкуса на бекона, когато изсипете други храни върху тънкия слой остатъци от бекон. Бъдете внимателни, когато се опитвате да готвите твърде лесните яйца на очи върху плоча- трудно е да се запази формата непокътната, когато яйцето се плъзга по повърхността.
Използвайте повече мазнина за готвене
За да предпазите храните от залепване по желязната ви плоча или от изгаряне, ще трябва да добавите малко повече олио или обилно количество масло на повърхността. Ако не харесвате мазнината по храните, приготвени на плоча, използвайте хартиени кърпи, за да попиете маслото, особено върху бекона. Можете също така да избегнете толкова много мазнина, като използвате олио от спрей за готвене върху плочата, тъй като се нанася по-лесно от маслото.
Използвайте плочата като скара
Разбира се, най-очевидното приложение на плочата за готвене е нейното приложение като скара. На плочата можете да изпечете всичко – меса, колбаси, шишчета, кюфтета и кебапчета, риба, зеленчуци, дори тестени изделия. Просто ще трябва да я намажете с повечко мазнина, освен ако не печете тлъсто месо. Продуктите, които ще печете, можете да овкусите с всякакви подправки и маринати.
Използвайте фолио за по-дебели храни
За да сте сигурни, че шунката, пържолите и другите меса са добре изпечени на плочата, увийте ги във фолио и ги заобиколете със зеленчуци, включително прясна царевица, нарязани картофи и тиквички; обръщайте ги на всеки няколко минути, за да сте сигурни, че центърът е готов.
Задушено месо със зеленчуци или само зеленчуци на плоча
Не забравяйте да опитате да направите вечеря в джоб от фолио на плоча. Просто добавете нарязани картофи, моркови, тиквички, целина и каквито искате зеленчуци и подправки, както и свинско месо или кайма по желание в джоб от няколко слоя фолио. Обърнете джоба няколко пъти, за да се разпредели топлината равномерно.
Азиатски ястия с ориз, месо и зеленчуци
Тъй като плочата има и голяма площ за готвене, тя е чудесен вариант за приготвяне на ястия от много съставки. Горещата повърхност осигурява бързо запичане, което оставя зеленчуците леко хрупкави, а месото - сочно и крехко. Големият размер на плочата ви позволява да подредите секции за готвене за различните съставки. Започнете от едната страна с месото. Използвайте другата страна на плочата, за да приготвите зеленчуците. След като всичко се сготви до желаната от вас степен на готовност, добавете сварения ориз и соса за ястието, като разбъркате всичко заедно направо на плочата, за да се комбинира.
Пица на плоча
Пицата може да се приготви и на плоча на газ, ако е увита във фолио. Само ще трябва да я обърнете от двете страни.
Картофи на плоча
Можете да запечете предварително сварени картофи, като ги смачкате върху плочата и поръсите с кашкавал и чесън. Можете също така да изпечете и сурови картофи, нарязани на плоски резени или настъргани на ренде и овкусени със сол, мазнина и подправки.
Препечени филийки и питки
Плочата е идеална за препичане на хляб с различни добавки от масла и билки, както и кашкавал. Класиката е чесново хлебче, запечено с масло и зелени подправки. На плочата дори можете да приготвите пържени филийки. Просто, първо, потопете филийките в разбити яйца и ги запечете от двете страни на добре намазнена плоча. Ако пък върху потопените в яйца филийки поръсите захар, тя ще се карамелизира и ще създаде сладка външна коричка и текстура на френски тост.
Сандвичи на плоча
Най-сполучливо се получава сандвича с кашкавал или други сирена, като филийките се запичат отвън, а сиренето между тях се получава леко разтопено. Можете да запечете отделните съставки на бургер или друг вид сандвич върху плочата и след това да сглобите сандвича. Можете дори да приготвите хотдог. За сандвичи на плоча можете да използвате тортили или арабски питки, като предварително запечете плънките, увиете плънката в хляба по желан от вас начин и запечете целия сандвич. За хрупкав външен вид добавете олио към плочата и гответе всяка страна на среден огън за две минути и хлябът леко се овъгли.
Коментари