gotvach.bg»Статии»Аминокиселини»Ползи от аминокиселината изолевцин

Ползи от аминокиселината изолевцин

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23962112
Ползи от аминокиселината изолевцин

Аминокиселините са органични съединения, които изграждат протеините. Сред тях има взаимозаменяеми, които тялото ни е в състояние да синтезира, и незаменими, които идват само с храната. Осем аминокиселини са незаменими (есенциални) аминокиселини, включително изолевцин - L-изолевцин.

Биологичната роля в организма се играе от L-формата на изолевцина. Аминокиселината се отнася до анаболни агенти.

Химични свойства на аминокиселината изолевцин

Структурната формула на изолевцина е HO2CCH(NH2)CH(CH3)CH2CH3. Веществото има слаби киселинни свойства. Аминокиселината изолевцин е съставна част на много протеини. Играе важна роля в изграждането на клетките на тялото. Тъй като съединението не се синтезира самостоятелно, то трябва да се набавя в достатъчни количества с храната.

Изолевцинът е аминокиселина с разклонена верига. При дефицит на другите два структурни компонента на протеините - валин и левцин, съединението може да се превърне в тях по време на специфични химични реакции.

Фармакодинамика и фармакокинетика на изолевцин

Изолевцинът участва в изграждането на протеините на мускулните влакна. Когато приемате лекарство, съдържащо аминокиселина, активната съставка заобикаля черния дроб и отива в мускулите, което ускорява възстановяването му след микротравми. Това свойство на връзката се използва широко в спорта.

Като част от ензимите, веществото повишава еритропоезата в костния мозък - образуването на червени кръвни клетки и индиректно участва в трофичната функция на тъканите. Аминокиселината действа като субстрат за енергийни биохимични реакции, подобрява усвояването на глюкозата. Веществото е необходим компонент на чревната микрофлора, има бактерициден ефект срещу някои патогенни бактерии. Основният метаболизъм на изолевцина се извършва в мускулната тъкан, докато се декарбоксилира и допълнително се екскретира в урината.

Ползи от изолевцин

Важна функция на изолевцина е производството на хемоглобин и в резултат на това е необходим специален контрол върху употребата му, така че да влезе в тялото ни в правилното количество. Осигурява високо качество на кръвта, регулира нивата на кръвната захар и холестерол и поддържа нормално кръвно налягане. Изолевцинът участва в стабилизирането на процесите на енергоснабдяване, предпазва мускулите от разпад, повишава издръжливостта, развива, лекува и възстановява мускулната маса след физическо натоварване. Следователно тази аминокиселина е важна особено за спортистите и може да повлияе на спортове като силов трибой, бягане, бодибилдинг и плуване.

В комбинация с левцин и валин, изолевцинът служи като източник на енергия не само за мускулите, но и за мозъчната тъкан. Една от 20-те стандартни аминокиселини глутамин се синтезира от това трио. Изолевцинът подпомага работата на централната нервна система и периферната нервна система, действа като невротрансмитер, предавайки сигнал от една клетка към друга, предотвратява прекомерното производство на серотонин и има имуностимулиращи свойства. Той също така участва в биосинтезата на редица хормони и ензими.

Всички полезни свойства на изолевцина показват, че той е отговорен за поддържането на красотата и здравето на цялото ни тяло, но заедно с това има своите противопоказания и вреди, които всеки човек трябва да знае.

Защо да приемате изолевцин

Предписват се препарати на основата на изолевцин:

- като компонент на парентералното хранене;

Добавки L-изолевцин

- при астения на фона на хронични заболявания или глад;

- за профилактика на болестта на Паркинсон и други неврологични патологии;

- при мускулна дистрофия от различен произход;

- в рехабилитационния период след наранявания или операции;

- при остри и хронични възпалителни заболявания на червата;

- като компонент на комплексна терапия и профилактика на патологии на кръвта и сърдечно-съдовата система.

Противопоказания за прием на изолевцин

- Нарушаване на усвояването на аминокиселини. Патологията може да бъде причинена от някои генетични заболявания, свързани с липсата или недостатъчната функция на ензимите, участващи в разграждането на изолевцин. В този случай настъпва натрупване на органични киселини и се развива ацидемия;

- Ацидоза, която се появява на фона на различни заболявания;

- Хронично бъбречно заболяване с изразено намаляване на филтрационния капацитет на гломерулния апарат.

Странични ефекти от изолевцин

Страничните ефекти при приема на изолевцин са редки. Регистрирани са случаи на развитие на алергична реакция, непоносимост към аминокиселини, гадене, повръщане, нарушения на съня, главоболие, повишена температура до субфебрилни стойности. Появата на нежелани реакции в повечето случаи е свързана с превишаване на терапевтичната доза.

Дневна нужда на организма от изолевцин и дозиране

Дневната нужда на тялото от изолевцин за възрастен е:

- 1.5-2 г на ден - с неактивен начин на живот и без силен стрес;

- 3-4 г на ден - при нормализирана телесна и интелектуална дейност;

- 4-6 г на ден - с прекомерен умствен и физически стрес.

L-изолевцинът е част от много лекарства. Методът на приложение, продължителността на курса и дозировката зависят от формата на освобождаване на лекарството и препоръките на лекуващия лекар. Спортните добавки с изолевцин се приемат в размер на 50-70 мг на 1 кг тегло. Преди да използвате хранителни добавки, трябва да прочетете инструкциите, тъй като дозировката може да варира. Продължителността на приема на добавката зависи от индивидуалните особености на организма.

Изолевцин

Предозиране с изолевцин

Превишаването на максимално допустимата доза води до общо неразположение, гадене и повръщане. Развива се органична ацидемия. В този случай има специфична миризма на пот и урина, напомняща на кленов сироп. В тежки случаи могат да се появят неврологични симптоми, конвулсии, респираторен дистрес и влошаване на бъбречната недостатъчност. Може да доведе до появата на алергична реакция под формата на екзема, дерматит, конюнктивит. Лечението при предозиране е насочено към облекчаване на симптомите и отстраняване на излишния изолевцин от тялото.

Взаимодействие с изолевцин

Не са установени взаимодействия на изолевцин с други лекарства. Съединението преминава кръвно-мозъчната бариера и може да инхибира триптофана и тирозина в малка степен.

Храни, богати на изолевцин

Човек може да получи изолевцин от храни от растителен и животински произход. Най-богатите на изолевцин храни са твърдите сирена, изварата, кокошите и пъдпъдъчи яйца, млякото. Пилешко, черен дроб, свинско, телешко, агнешко и морска риба също са високи източници на изолевцин. Има го и в соята, лещата, елдата, ръжта, нахута, хляба, бадемите и кашуто.

Също така трябва да знаете, че процесът на приготвяне на храни, богати на тази незаменима аминокиселина, оказва влияние върху нейното съдържание.

Виж още кои са богати на аминокиселини храни и какво се случва, ако се стигне до дефицит на аминокиселини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес