Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Какво да сготвим за Света Екатерина

Какво да сготвим за Света Екатерина

Какво да сготвим за Света Екатерина
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.

На 24 ноември имат имен ден всички, които носят имената Екатерина, Катерина, Катя, Катрин, Катина, Тинка, Тина и Тинко.

На този ден българската почита Света Екатерина, покровителка на майките, а самото име Екатерина е определение за „вечно чиста жена“.

Какво знаем за Света Екатерина? Тя била изключително красива и надарена с ум девойка, превърнала се в лечителка. Приела Христовата вяра, тя се борила за Христовите ценности и строго осъждала управниците за неволите и тегобите на народа. Това довежда до хвърлянето ѝ в затвора, а присъдата била да бъде разпъната на колело с шипове.

Когато докоснала колелото, то се разпаднало и в крайна сметка е обезглавена. След смъртта си тя е призната от църквата за Светица, а споменатото колело носи нейното име.

Какво да сготвим за Света Екатерина

За Света Екатерина, която е приета от народа и църквата за покровителка на занаятчии, грънчари, мелничари, предачи, писари, учители, ученици, юристи, както и на всички умиращи хора, се вярва че предпазва от шарка. Поради тази причина, за да бъдат предпазени децата от тази коварна болест, майките замесвали тесто.

Но не обикновено тесто, а с вода от извор или кладенец. От замесеното тесто се откъсвало част и от него се оформяло кравайче (паторче), което след като се изпече, се намазвало с мед и се поставяло на възможно най-високото място в дома. По този начин Баба Шарка, която много обичала сладкото, ще бъде умилостивена и няма да носи болести в дома. В случай на липса на мед, кравайчето било намазвано с рачел, петмез или маджун, които някога се срещали във всяка една къща.

От останалото тесто се омесвала пита, която се изпича, намазва се с нещо сладко и с думите Да ни е на помощ Св. Екатерина се раздавала на домашните. Когато всеки член на семейството си е отчупил от питата, тя се изнасяла навън и се предлагала на всеки срещнат. Отчупва се и на кучетата, защото се считало, че освен от шарка, Света Екатерина предпазва и от бяс.

В някои части на България освен пита се предлагало и сварено жито, което също е подсладено. Отново с цел Баба Шарка да не пакости на дома и живущите в него.

В случай че сте решили да спазвате старите традиции, то най-подходящият начин да го сторите, е като омесите тесто и/или сварите жито. Ето две традиционни рецепти, без които честването на Деня на Света Екатерина не би могъл да бъде отбелязан.

Пита за Света Екатерина

Питка за Света Екатерина

Има безброй рецепти за пити и погачи, но и ние имаме предложение, като ви съветваме вместо изворната вода да използвате прясно мляко.

Затоплете 300 мл прясно мляко, към което сте добавили 2 ч. л. захар и 1 пакетче суха мая. Оставете сместа да шупне. Изсипете половин килограм брашно върху работния плот, направете кладенче по средата и в него изсипете шупналата смес и 3 с.л. олио. Омесете меко тесто, като поръсите краища му с малко сол. После го прехвърлете в тава за печене, която е предварително застлана с хартия за печене, направете няколко разреза с нож и го оставете да втасва за около час. Преди да сложите питката да се пече (на 180 °C с вентилатор, живеем в модерен свят, все пак), я намажете с разбит в малко вода жълтък. След изпичане питката задължително се маже с мед или някакво друго сладко, с което разполага домът ви.

По повод изказването, че живеем в модерни времена, ни е добре известно и че не всеки умее да меси пита или пък просто не му достига времето за тази цел. Тогава можете просто да сварите жито.

Сложете около 1 ч. ч. жито в гевгир и го измийте старателно под течаща вода. След това го прехвърлете в дълбока тенджера със студена вода, към която сте добавили 2 щипки сол. Гответе на бавен огън и при пълното омекване на зърната оставете житото за няколко часа да се отцеди напълно от водата. Към вече готовото жито се добавят натрошени орехи, пакетче ванилова захар, около 100 г пудра захар, настъргана лимонова кора и канела. Всичко се разбърква и е готово за поднасяне. Честит празник и да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен