Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Механично отделените пилешки и пуешки кренвирши вредна храна ли са?

Механично отделените пилешки и пуешки кренвирши вредна храна ли са?

Механично отделените пилешки и пуешки кренвирши вредна храна ли са?

Голяма част от пилешките и пуешките кренвирши, панираните котлети, пилешките крокети и хапки, както и различните готови ястия се приготвят с механично отделено месо. Това е съставка, непозната за повечето потребители и не се продава в супермаркетите.

Всъщност в панорамата на хранителните съставки механично отделеното месо (МСМ или MOM) е на най-ниското ниво по отношение на качество и хранителна стойност. Печелившият елемент обаче е най-ниската цена. Достатъчно е да се каже, че в Милано килограм хляб в супермаркета Esselunga струва 3, 60 евро, докато макси пакет от един килограм пилешки и пуешки кренвирши Smart на Esselunga струва 2, 60 евро. Да, правилно разбрахте, хлябът струва 40% повече.

Компаниите използват МСМ именно за да намалят производствените разходи, разчитайки на разсеяни купувачи, които не четат етикетите, и на хора, привлечени от удобната цена, но които не знаят произхода на суровината.

За да разберем как е възможно пшеничното брашно да струва повече от пилешкото и пуешкото месо, е необходимо да обясним какво е механично отделеното месо, мистериозната съставка, която обаче съставлява 90-95% от много кренвирши и най-важната от много продукти.

Месото се отделя механично

Защо кренвиршите са вредни

Започваме с пилето, заклано 45 дни след раждането, разделено на части, за да се отделят гърдите, бедрата и крилцата за продажба на дребно. След това има части като шията, краката и вътрешните органи (черен дроб, бъбреци и бели дробове), които се замразяват предимно и изнасят за Китай, но не само, тъй като се срещат като ястия в менютата на италианските китайски ресторанти. Това, което остава, са хрущяли, кости и парчета месо, прикрепени към трупа, които завършват в голяма месомелачка. Тук, след първоначално фрагментиране, процесът включва изстискване при високо налягане срещу решетки, оборудвани с отвори с много малък диаметър, които превръщат всичко в розова каша (поради тази причина се нарича розова слуз).

Това е механично отделено месо, страничен продукт или по-скоро отпадък от индустрията, който се превръща в основна и почти единствена съставка в различните кренвирши, продавани на дребно дори от водещите на пазара марки. За да разберете колко опустошителна е трансформацията, просто кажете, че мускулните влакна стават неузнаваеми поради разпадането. В крайна сметка МСМ има много малко общо с истинското месо и дори от хранителна гледна точка приносът е наистина посредствен.

Скандалът на кренвиршите с Listeria

От гледна точка на хигиената според Европейския орган за безопасност на храните тази система с високо налягане увеличава риска от разпространение на микроби. Спомнете си само скандала с колбасите Wudy Aia, Negroni и други марки, заразени с Listeria monocytogenes, което причини 3 смъртни случая и 71 инфекции през 2022 г. Разбира се, проблемът се преодолява с пастьоризация на кренвиршите, но законът не предвижда това. В случая от преди две години всъщност производителят на кренвирши не разполагаше с тази скъпа фаза на процеса в своите производствени линии.

Скритата съставка на кренвирши, крокети, котлети

Механично отделени кренвирши

Тази каша обективно е непредставима съставка, дотолкова, че допреди няколко години компаниите маскираха присъствието ѝ върху етикетите и на етикетите се появяваше само абревиатурата „МСМ“, напълно неразбираема за потребителите. Трябва да запомните и, че говорим за съставка, използвана и за кутии с храна за кучета и котки. Нека бъдем ясни, от екологична гледна точка този производствен цикъл има определено значение, тъй като позволява повторното използване на страничните продукти от клането.

Дори от гледна точка на хигиенната безопасност можете да сте спокойни, като се има предвид, че след скандала с Listeria компаниите вече пастьоризират рискови продукти като кренвирши. Също толкова вярно е, че механично отделеното месо е промишлен отпадък, чието присъствие в списъка на съставките автоматично дисквалифицира всеки продукт, който купуваме.

Но защо тогава значителна част от кренвиршите на пазара се правят с МСМ?

Заради супер достъпната цена. Преди да изберете пилешки и пуешки кренвирши, трябва да погледнете цената. Тези с механично отделено месо струват три пъти по-малко и обикновено съдържат и полифосфати, добавки, добавени за увеличаване на количеството вода в продукта.

За да бъде ясно, в сравнение с кренвирша МОМ, хамбургерът на McDonald's може да се счита за гурме продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest