Сирената са толкова разнообразни, че ги класифицираме по многобройни показатели, включително по това кога са произведени за първи път. Едно от най-старите сирена е швейцарското сирене Тет де Моан.
Още през 1192 година монасите от абатство Белелай успяват да произведат сирене не само с изключителен вкус, но и дълъг срок на годност. Сиренето било толкова ценна придобивка, че се е използвало като платежно средство и подарък за празници. Тази висока оценка за него още тогава се дължи на качествата му.
Описание на сирене Тет де Моан
Това твърдо сирене се произвежда от високопланинско сурово краве мляко като за 1 килограм сирене са нужни 10 литра мляко. За да добие истински вкус, на кравите не се дават никакви добавки в храната, такива не се слагат и при производството на сиренето. В него няма консерванти, стабилизатори и сгъстители. Не съдържа глутен и е подходящо при лактозна непоносимост.
Питата има цилиндрична форма, диаметърът на всяка е от 10 до 15 сантиметра, а на височина от 7 до 15 сантиметра и тегло от 700 до 900 грама. Сиренето е леко жълтеникаво на цвят, с червеникаво-кафява кора.
Ароматът на Тет де Моан е пикантен, с флорални нотки, но се примесва с аромат на прясно сено и диви гъби. Вкусовите му качества са отлични - деликатно, сладко, пикантно. Сиренето зрее 3-4 месеца.
Хранителна стойност на Тет де Моян
Сиренето Тет де Моан неслучайно е заемало толкова важно място в обществения живот в Швейцария, че е било и платежно средство. Този факт се дължи на хранителната стойност на продукта.
Хранителната стойност на 100 грама сирене е следната:
- 35 грама вода;
- 4 грама минерали;
- 25 грама протеини;
- 35 грама мазнини;
- 418 килокалории.
В съдържанието му правят впечатление витамините А, В1, В2, В6, С, Е. Минералите са представени от калций, калий, магнезий, натрий, желязо.
Друг важен момент в хранителната стойност на това сирене е, че по съдържание на протеини то се равнява на месото и рибата.
Кулинарно приложение на сирене Тет де Моан
Тет де Моан не се реже на дебели парчета, а се настъргва на тънки ленти като розички със специален нож. Оформено по такъв красив начин, това сирене се поднася като гарнитура към салати, консумира се със селски хляб със стафиди, поднася се с аперитива, придружавайки Пино Блан, Ризлинг или Сира. Сладките вина са подходящи за сиренето Тет де Моан.
Коментари