Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Амилаза - каква е ролята на важния ензим?

Амилаза - каква е ролята на важния ензим?

Амилаза - каква е ролята на важния ензим?

Нарушеното храносмилане е едно от най-често срещаните оплаквания днес. То е сигнал и че консумираните въглехидрати не се разграждат добре.

Усвояването и превръщането на въглехидратите в гориво за тялото зависи от един храносмилателен ензим - амилаза. Той се явява основен за храносмилателната система.

Същност и видове амилаза

По дефиниция амилазата е храносмилателен ензим, който отговаря за разграждането на сложните въглехидрати до прости захари. Ензимът се произвежда от панкреаса и слюнчените жлези, а също и в други тъкани, но в по-малки количества.

Веднага след приема на храна в слюнката се отделя слюнчена амилаза, която има за цел да разгради сложните въглехидрати до по-прости.

Този процес обаче не приключва в устата. Полуразградените при дъвченето въглехидрати попадат в храносмилателния тракт, където се активира набор от амилазни ензими. Те се отделят от панкреаса, за да довършат процеса на разграждане на сложните полизахаради до монозахариди и дизахаради. Това е важно за енергията, която получава тялото. Значи амилазата е пряко отговорна за притока на енергия към организма.

Видове амилаза

Амилаза

Ензимът амилаза има 4 основни вида. Те се различават според позицията на действието си.

- Алфа амилаза - разгражда връзките между молекулите на глюкозата на произволни места. Превръща полизахаридите в малтоза, глюкоза и органичен декстрин;

- Бета амилаза - разгражда наведнъж две глюкозни молекули от края на полизахаридната верига;

- Изоамилаза - хидролизира разклонените връзки във вътрешните части на молекулата на амилопектина;

- Y амилаза - има централна роля в образуването на глюкоза.

Ролята на амилазата в процеса на храносмилане

Амилаза - каква е ролята на важния ензим?

Амилазата разгражда сложните въглехидрати от рода на нишестето до прости захари. Така подпомага превръщането им в енергия, защото въглехидратите са основното гориво за тялото.

Правилното усвояване на въглехидратите е много важно и е свързано с усвояването на протеините и мазнините.

Следователно този ензим има роля в енергийния баланс и цялостното усвояване и използване на хранителните вещества. Липсата му означава неразградени въглехидрати, а това води до дисфункционални проблеми в храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Липсата на енергия, загубата на апетит и тегло, както и храносмилателни проблеми и дискомфорт подсказват проблеми с ензима амилаза, който изисква диагностика и лечение или допълнителен прием на ензима.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest