Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Шведската кухня от А до Я

Шведската кухня от А до Я

Шведска кухня

Швеция е разположена в три климатични области и се радва на голямо разнообразие от растения и животни. На територията ѝ се сменят четири сезона, но два определят кулинарния ѝ облик: зимата и лятото. Всички тенденции и хрумвания в традиционната кухня са резултат от наличието или липсата на слънчева светлина и топло време.

Консервирането и складирането на храната е насъщно за кухнята, както и начин да се оцелява през по-дългата част от годината. Опушване, мариноване, осоляване, сушене, ферментация – кулинарни процеси, които удължават живота на продуктите и се следват и до днес.

Всички шведи имат право на свободен достъп до горите и провинциалните местности и постоянно обикалят надлъж и шир страната, за да събират ягоди, червени боровинки, малини, къпини, бъз, офика, ябълки и всякакви други плодове, билки, подправки и гъби.

Основната част на шведското меню е представена от различно приготвени ястия от риба, мекотели, месо (включително и еленско), птици (главно пилета), зеленчуци и плодове.

Шведската кухня от А до Я

Шведската закуска е богата и по правило включва месо, яйца, риба, сирене, овесена каша със сметана, масло, хляб или кифлички, конфитюр и кафе, чай или кисело мляко.

На обяд обикновено се поднасят студени ястия или опростени топли гозби от месо и яйца, допълнени с картофи или хляб. Главното ядене за деня е вечерята. Състои се от супа, риби, месо, птици или пълнен омлет, допълнени с малки порции приготвени по различен начин картофи, варени тестени изделия, фасул с бял сос, печени гъби и големи порции зеленчуци, подложени на топлинна обработка, или зеленчукови салати.

Шведската кулинария е световноизвестна със своя бюфет от топли и студени ястия или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер, или с шери и домати. Херингата може да се сервира с пресни картофи, овкусени с копър. Хрупкавият хляб се поднася с бри, ементал или грюер. След това идва ред на сьомгата – консервирана или прясна, отново с печени пресни картофи.

В Швеция всяко хранене завършва с кафе. То разкрива по-пълно качествата на сладкишите. И почивката е по-пълноценна с чаша кафе.

Няколко рецепти от шведската кухня:

- Шведски кюфтенца със сос;

- Шведски пастет от дроб;

- Терин с пушена сьомга;

- Шведска салата с картофи;

- Шведски шоколадов пудинг;

- Карамелизирани лукчета;

- Пуйка по шведски;

- Канелени кифлички;

- Шведска кремсупа с бира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest