На 6-ти декември 2024 г. в китното малко пазарно градче Грьодиг, намиращо се в австрийската провинция Залцбург, се произвежда последната партида от световно известните марципанови топчета Моцарт Кугелн, или Моцартови топчета.
Добрата новина е, че до края на 2024 г. фабриката, произвеждаща това вкусно марципаново лакомство, ще се изнесе някъде в чужбина, но все още няма гласност къде.
Още през 2021 г. Монделийз (в продуктовия им каталог влизат добре познатите ни марки като Сушард, Милка, Тоблерон, Барни, Белвита и др.), която всъщност е американският собственик на компанията Мирабел, обявява несъстоятелност.
Това се случва заради всички икономически последици от Ковид-19, така и заради поскъпналия ток, скъпите опаковки и суровини, които са необходими за производството на шоколадовите изделия. Дори помощта на румънската КЕХ, която е част от Юлиус Майнл, не успява да разреши този драматичен проблем.
И тъй като темата ни е именно за сладките бонбони Моцарт Кугелн, нека да се замисли колко от нас са хапвали от „истинските“ Моцартови топчета. Резултатът вероятно ще ви изненада, защото дори и да сте били в Австрия, и то в Залцбург, най-вероятно сте се наслаждавали на марципанови топчета с надпис Моцертови топчета от Залцбург, но те са били опаковани в златист станиол. Както гласи приказката „ Да, ама не! “.
Защото оригиналните Моцартови топчета, които са създадени през далечната 1890 г. всъщност са увити в син и сребрист станиол и са собственост на Кондиторай Фюрст.
Символ на австрийската култура и на сладкарските умения на австрийците, добре познатите ни Моцартови топчета, които са и много популярен подарък, който да донесете на близките си, идвайки от Австрия, масово се произвеждат с надпис Залцбургер Моцарткугелн на Мирабел и нямат общо с оригиналната рецепта за шоколадови бонбони с марципан.
Около век след като великият композитор Моцарт е творил, не дотолкова известен сладкар на име Пол Фюрст създава нещо невероятно- малки сладки топчета от марципан и шамфъстък, които предварително се обливат с пралинов крем и се набучват на клечка. Клечките с набучените топчета се потапят в черен шоколад, след което се изваждат, а дупчиците, останали с празното пространство, се запълват също със шоколад.
Представяйки своето шоколадово „изобретение“ на световното търговско изложение, проведено в Париж, Фюрст печели златен медал. Но, за съжаление, не го регистрира като свой патент и още преди да се завърне в Залцбург, където в действителност е и родното място на самия Моцарт, подобни марципанови топчета започват буквално да „бълват“ от всяка австрийска сладкарница.
След поредица от водени съдебни дела, включително и с Нестле, компанията на Пол Фюрст, истинският създател на Моцартовите топчета, успява единствено да запази името „Оригинални Моцарт Кугелн от Залцбург“ (Original Salzburger Mozartkugeln), които и до днес се произвеждат на ръка и могат да бъдат закупени на няколко места в Залцбург. Например в кафенето Кондиторай Фюрст.
А вариантът на Моцартовите топчета, кръстени „Истински Моцарткугелн от Залцбург“ (Echte Salzburger Mozartkugeln), които вероятно в действителност закупувате като „истински“ и подарявате на близки като спомен от Австрия и Моцарт, са всъщност „неистинските“.
На фирмата Мирабел, която притежава съответните права върху продукта, а самите марципанови топчета не се правят на ръка, а са промишлено производство. Да не забравяме и германската компания Ребер, която макар да не успява да добави в името на бонбоните „Залцбургски“ всъщност е най-големия производител на Моцартовите топчета.
В този тотален фарс все пак можете да пробвате хем оригинални, хем истински Моцартови топчета, ако се разходите из Залцбург и освен на хубаво кафе да се насладите и на Моцарт Кугелн бонбоните, предлагани в Кондиторай Фюрст.
Вижте още за изящните австрийски сладкиши и любопитната история на торта Сахер.
Коментари