Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Дийп Диш пица - особености на легендарния специалитет

Дийп Диш пица - особености на легендарния специалитет

Дийп диш пица

На 5 април в САЩ отбелязват Деня на дийп диш пица (Deep Dish Pizza). Това ястие е един от най-разпознаваемите символи на Чикаго и представител на американската пица култура.

Характеризира се с дебела, хрупкава кора, която държи богатия и вкусен вътрешен слой от сирене, сос и пълнеж.

За разлика от традиционната неаполитанска пица, която се приготвя с тънка и хрупкава основа, дийп диш пицата е по-близка до солените пайове, което я прави изключително вкусна и наситена.

С какво се отличава дийп диш пицата?

Дебела и хрупкава кора

Основната разлика на дийп диш пицата е нейната дебела кора, която обикновено е с височина от около 3-4 см.

Тя се приготвя с повече мазнина, което я прави хрупкава и здрава, за да задържи обилните слоеве пълнеж. Хрупкава отвън, но с мека и сочна сърцевина - този контраст провокира небцето и му предлага незабравими вкусови изживявания.

Подредба на съставките

За разлика от традиционната пица, където сосът и съставките са поставени върху тестото, в дийп диш пицата съставките се редят в обратен ред. Първо се поставя слой от сирене, най-често моцарела, който се разполага директно върху тестото. След това следва месо (салам, пеперони, наденички), зеленчуци и други добавки. Върху всичко това се излива богат, плътен доматен сос, който остава в горния слой, а не попива в тестото.

Традиционна пица

Готвене във висока тава

Пицата се пече в специална дълбока тава, която наподобява форма за пай, което й позволява да получи своята характерна височина и да задържи соса в себе си. Тавата е намазнена, за да се получи златисто-кафяво покритие, а печенето обикновено трае по-дълго, отколкото при стандартните пици – около 40-45 минути.

По-ситен вкус и наситеност

Съотношението на съставките, дебелата кора и плътният доматен сос правят дийп диш пицата доста обилна и засищаща. Тя е идеална за споделяне в компания или за дълги вечери със семейство и приятели. Всяка хапка е много вкусна и богата. Затова е сред най-обичаните американски пици.

История и произход

Смята се, че дийп диш пицата е създадена през 1943 година в Чикаго от основатели на известна пицария. Те искали да създадат нещо, което да е различно от класическата пица, която е популярна в Италия и по света, и така се родила идеята за пица с дебела кора и много богат плънка. С времето тази пица се е трансформирала и разнообразила, но остава вярна на основната си концепция: не просто пица, а цял букет от вкусове и съставки в една чиния.

Възможности за вариации

Дийп диш пицата може да бъде персонализирана според вкусовете на всеки. Освен традиционните пълнежи като пеперони, наденички, гъби и зеленчуци, може да се добавят различни сирена, като пармезан или проволоне, които придават допълнителна дълбочина на вкуса. Някои пицарии дори предлагат вегански версии за пица с растителни сирена и месни заместители.

Пица

Една от интересните особености на дийп диш пицата е възможността за експериментиране със сосовете. Освен стандартния доматен сос, който е доминиращ, може да се използват алтернативи като песто, бял сос или сос с барбекю, което придава уникален вкус на всяко ястие.

Съвети за приготвяне у дома

Вземете си правилната форма за печене. Използването на дълбока тава е абсолютно необходимо за постигане на автентичния ефект. Ако нямате такава, може да използвате и форма за торта с ринг, но не забравяйте да намазните добре стените, за да не залепне.

Изисква се повече време за печене. Тъй като пицата е доста дебела и съдържа много съставки, ще трябва да я печете по-дълго от обикновено. Обикновено 40-45 минути при температура от 180°C е достатъчно, за да получите идеален резултат.

Не бързайте с изваждането. Оставете пицата да се охлади за 5-10 минути след печене, за да може сосът и съставките да се стегнат и да не се разтекат при рязане.

Дийп диш пицата е истинско кулинарно преживяване, което обединява традицията на италианската пица със съвременния американски стил на хранене. Тя е пица, която е повече от просто ястие – това е пълноценна и пъстра храна, която може да задоволи дори най-големите гладници.

Ако все още не сте опитали този кулинарен шедьовър, време е да го направите и да се потопите в невероятния свят на вкусовете, който предлага, с тази рецепта за дийп диш пица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest