Хлориране на водата
Водата за домакински нужди се пречиства. Съществуват различни начини за нейното обеззаразяване, но най-често това става чрез хлориране.
Основна причина за пречистването е, че в тръбите за пренос има много бактерии, които може да предизвикат чревни проблеми. Във водата се съдържат също токсини, пестициди и други вещества с вредно действие.
Хлорът като най-полезен продукт за пречистване на водата
Дезинфекцията на водата става с хлор, добавен в малки количества. Той е химичен елемент от групата на халогените. Не може лесно да се намери в чист вид, натурално най-често е газообразно вещество. Функциите му са свързани с унищожаване на бактериите, които са вредни за човешкия организъм и затова е жизненоважен за живите организми. Добавя се на глобално ниво и е дезинфектант, който убива вируси и бактерии, както и различни замърсители, които са били причина за епидемии от холера, дизентерия и тиф в миналото.
Вреди на хлора

Освен положителните си страни хлорът има и някои вредни ефекти, които не бива да се пренебрегват при използването му. В големи количества хлорът е отровен, влияе негативно и на сърдечно-съдовата система, води до пристъпи, може да предизвика рак на ректума и пикочния мехур. Хлорът става потенциална заплаха, когато се добави към нещо друго, защото образува съединения, които са опасни. Други вреди от използване на хлор:
- Дразни очите;
- Изсушава кожата;
- Изсушава и уврежда косата.
Ползи от хлора
Хлорирането на водата е процес на нейното обеззаразяване. Ползите от този процес са много и разнообразни:
- Действа като дезинфектант, който убива потогенните микроорганизми;
- Ефикасен в малки количества;
- В минимални количества е безопасен за здравето;
- Достъпен и евтин;
- Лесно се прилага като чай, хапчета, като газ, разтвор;
- Действа дълготрайно;
- Разтваря се добре и изцяло;
- Широко достъпен на пазара;
- Може да обеззаразява водата в басейни и други обществени места с вода.
Основни правила при използването му за обеззаразяване

За да се разтвори добре хлорът, е нужна по-ниска температура на водата. Нужно е да се спазват точните пропорции. Важна е и киселинността на водата, защото ако рН не е в нужните норми, патогените не умират.
При силно замърсяване се прилага двойна дезинфекция в комбинация с други начини за пречистване.
Вижте още защо да не чистим с препарати с хлор, както и разберете колко полезно е да пием минерална вода.
Коментари