Чувството за глад 2 часа след като сме закусили или обядвали стабилно често ни застига и ни изкарва от контрол в най-неподходящия момент.
В такива случаи, усещането, което изпитваме е по-скоро апетит към някои вид храна, отколкото глад, но и така да е, пак ни кара да посегнем към някой снакс, бисквити или нещо сладко и калорично.
За да балансирате глада и апетита си, трябва да се научите кои храни за кое време на деня са най-подходящи за консумация. Някои хранителни продукти са в състояние да не предизвикат у нас глад часове наред.
Такива са бобовите растения. Ако на обяд хапнете леща, ястие от зрял фасул, гладът няма да се “обади” поне още 4-5 часа. Подобно действие като бобовите култури имат и варените картофи, съчетани с някакъв зеленчук.
Изключително вкусна, полезна и засищаща комбинация е салата от варени картофи, настъргани моркови и малко лук. Подправете я с капки зехтин и оцет и забравете за храна през следващите часове.
Ако сте любител на макаронените изделия, най-добре е да ги съчетаете с пресни или задушени зеленчуци, сирена или кашкавал. Компот от смокини или сливи може лесно да залъже вълчия ви апетит.
Пригответе го, като залеете половин килограм плодове с 3 литра вода и ги варете, докато се изпарят до 2.5 литра. Така приготвената напитка се пие по ½ ч.ч. преди ядене и гарантира бързо засищане и поглъщане на по-малки количества храна.
Задължително закусвайте, за да избегнете прегладняване през следващите часове на деня. Избирайте овесени ядки, мюсли в съчетание с плодове или кисело мляко. 2 яйца с портокалов сок са една от най-пълноценните закуски. През деня, ако гладът отново почука в неподходящо време, залъжете го с шепа ядки, някои плод или зеленчук.
За да се спасите от обилни количества храна, има някои тънкости, които не са свързани с вида и количествата на храната ви. Забравете за яденето на крак. То е предпоставка за поглъщането на по-големи количества за отрицателно време затова винаги обядвайте седнали на маса. Носете по-тесни дрехи, защото те няма да позволят да преядете.
Коментари