Житото е най-полезната храна според много диетолози. Качествата на житото са оценявани още от Петър Дънов, който го е препоръчвал като най-здравословната от всички храни. Житото съдържа много полезни вещества, необходими на организма.
Житото е подходящо както за диетично хранене, така и за приготвяне на вкусни и полезни ястия за деца. Житото съдържа нишесте, белтъчини и аминокиселини. Житото съдържа растителни мазнини и важни микроелементи - калий, калций, фосфор и магнезий, както и витамините В1, В2, В6, С, Е и РР.
За разлика от много зърнени продукти житото има еднородна консистенция на почти всички елементи, поради което всички зрънца се сваряват едновременно. Житото е един от лесно преработваните от организма продукти. Житото подобрява работата на имунната система.
Житото е много полезно за хора, които работят тежък физически труд. Ястията от жито подобряват обмяната на веществата, регулират работата на органите на храносмилателната система и намаляват лошия холестерол, което е важна профилактика на атеросклерозата.
Максимална полза от житото има, ако се консумира сутрин - така тялото получава енергия за целия ден и усещането за ситост остава поне до обяд. Консумацията на жито помага за подобряването на дейността на мозъка и на сърдечно-съдовата система.
Консумацията на жито забавят процеса на стареене, подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата. Житото е полезно и защото изкарва токсините и излишните мазнини от организма, както и съединенията на различни вредни тежки метали.
Ако сте приемали антибиотици, е добре да консумирате жито, защото то ще изкара вредните вещества бързо от организма ви. Житото незаслужено е пренебрегвано, а е много полезно и защото изхвърля шлаките от организма и го пречиства.
Покълналото жито е много полезно и може да се добавя в салати и в различни ястия, както и да се хапва с мед и плодове вместо закуска. Ако редовно консумирате жито, ще се чувствате изпълнени с енергия за работа и няма да сте сънливи през деня.
Коментари