Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо житото е полезно

Защо житото е полезно

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Жито
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.

Житото е най-полезната храна според много диетолози. Качествата на житото са оценявани още от Петър Дънов, който го е препоръчвал като най-здравословната от всички храни. Житото съдържа много полезни вещества, необходими на организма.

Житото е подходящо както за диетично хранене, така и за приготвяне на вкусни и полезни ястия за деца. Житото съдържа нишесте, белтъчини и аминокиселини. Житото съдържа растителни мазнини и важни микроелементи - калий, калций, фосфор и магнезий, както и витамините В1, В2, В6, С, Е и РР.

За разлика от много зърнени продукти житото има еднородна консистенция на почти всички елементи, поради което всички зрънца се сваряват едновременно. Житото е един от лесно преработваните от организма продукти. Житото подобрява работата на имунната система.

Житото е много полезно за хора, които работят тежък физически труд. Ястията от жито подобряват обмяната на веществата, регулират работата на органите на храносмилателната система и намаляват лошия холестерол, което е важна профилактика на атеросклерозата.

Максимална полза от житото има, ако се консумира сутрин - така тялото получава енергия за целия ден и усещането за ситост остава поне до обяд. Консумацията на жито помага за подобряването на дейността на мозъка и на сърдечно-съдовата система.

Консумацията на жито забавят процеса на стареене, подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата. Житото е полезно и защото изкарва токсините и излишните мазнини от организма, както и съединенията на различни вредни тежки метали.

Ако сте приемали антибиотици, е добре да консумирате жито, защото то ще изкара вредните вещества бързо от организма ви. Житото незаслужено е пренебрегвано, а е много полезно и защото изхвърля шлаките от организма и го пречиства.

Покълналото жито е много полезно и може да се добавя в салати и в различни ястия, както и да се хапва с мед и плодове вместо закуска. Ако редовно консумирате жито, ще се чувствате изпълнени с енергия за работа и няма да сте сънливи през деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен