Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо пъстървата е полезна?

Защо пъстървата е полезна?

Пъстърва

Пъстървата е сред предпочитаните за консумация риби, особено ако е току-що уловена. Тя се приготвя бързо и лесно и може да бъде поднесена самостоятелно или с гарнитура по избор. И ако все пак не сте голям почитател на тази вкусна риба, ето какво би Ви накарало да размислите:

- Пъстървата е много богата на витамин D, както и на омега-3 мастни киселини;

- Специалистите препоръчват риби от рода на пъстървата да се консумират всяка седмица;

- Пъстървата е полезна не само за поддържане на здравето, но и за възстановяване след тежка болест или операция;

- Пъстървата е много лесна за приготвяне, като ако не разполагате с време, е достатъчно само да я осолите и да я полеете с лимонов сок;

- Поради наличието на омега-3 мастни киселини в пъстървата консумацията ѝ предпазва от влошаване на зрението. Освен това значително намалява риска от деменция;

- Пъстървата е подходяща при провеждането на диети за хора, които страдат от наднормено тегло и дори за диабетици;

- Ако консумирате пъстърва 2- 3 пъти в седмицата, има добър шанс да се предпазите от инсулт. Това показват последните изследвания в тази насока;

- В кулинарията пъстървата е подходяща за голямо разнообразие от ястия и може лесно да замени сьомгата. По отношение на цената между двете риби е ясно, че пъстървата отново е за предпочитане. Добре е също така да сте наясно, че сьомговата пъстърва си е пъстърва, въпреки че е кръстоска между сьомга и пъстърва;

Сьомгова пъстърва

- Редовната консумация на пъстърва ни предпазва от ракови заболявания;

- Пъстървата обикновено се продава прясна, тъй като я има в почти всички рибарници. Все пак е добре да се уверите в това, като гледате хрилете ѝ да са червени, а очите - бистри. В никакъв случай рибата не трябва да има лош дъх;

- Пъстървата е риба, която може да бъде приготвена както за ежедневното меню, така и за празнична трапеза. Съчетава се отлично с почти всички подправки, което я прави подходяща за всеки вкус;

- Пъстървата може да бъде приготвена както цяла, така и на филета. Освен това, подобно на сьомгата, може да се консумира и топла и студена, което я прави подходяща и за приготвянето на салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest