gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме чай?

Как да съхраняваме чай?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Чай
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Препоръчано за теб:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Надали има друга напитка, която да се използва като ефективно лечебно средство и едновременно с това да се пие просто за удоволствие. Няколко неща, които трябва да знаем за правилното съхранение на чая:

- Поставяйте растението в затварящи се и абсолютно сухи съдове. Подходящи са кутии от дърво, специална ламарина и порцелан, както и многопластови, непропускащи светлината пликове. Всички съдове, в които съхранявате чая, трябва да се използват само за него, за да не се наруши аромата на растението.

- Съхранявайте на хладно и тъмно място, без достъп на светлина, слънце и топлина.

- Чаят се запазва най-добре в малки количества, като се внимава при отварянето на кутията да не проникне влага или пара.

- Добре съхраняваният чай може да запази качеството си до пет години. А зеленият чай губи аромата си по-бавно от черния.

Чаша Чай

При внимателно сушене активните съставки почти не се променят. Това е процес на естествено консервиране.

Чаят е най-разпространената напитка в света. В много страни пиенето на чай принадлежи към културата на нацията. В дзенбудизма то е неотменима част от религиозната церемония. А специално в Англия и страните от британската общност пиенето на чай е почти сакрална отдавнашна традиция. Въпреки това хората все още знаят твърде малко за чая и за извънредно интересното чайно растение.

Интересен факт е, че възбуждащото действие на чая се дължи на алкалоида кофеин, който е свързан с дъбилните вещества (флавоноли). Тъй като кофеинът се разтваря добре в гореща вода, почти цялото съдържащо се в растението количество се освобождава в чая още в първите 1-2 минути след приготвянето му.

Следователно, когато оставите чая да кисне само минута или две, получавате напитка с високо съдържание на кофеин, който се приема много бързо от организма. Кофеинът действа възбуждащо на централната нервна система и мозъчни функции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител
Потребител
26.05.2012 09:38
Важно е и правилното приготвяне.
0
0