Масло
ButterMaslac

Масло

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24824k
Масло

С термина масло се обозначават много продукти. Съществува краве масло, растително масло, палмово масло, кокосово масло, розово масло, рибено масло, масло от ленено семе и др. Все пак, когато човек употребява думата масло, най-често става въпрос за животинско, краве масло или пък растително – олио и зехтин.

Краве масло

Кравето масло е млечен продукт, който се прави от прясна или ферментирала бита сметана, или директно от мляко. Кравето масло е един от най-експлоатираните продукти в кулинарията, защото има широко приложение и придава на ястията уникален и апетитен вкус. Кравето масло се използва за намазване или като подправка, както и при печене, приготвяне на сосове или пържене. Този продукт се употребява ежедневно в много части на света.

Всъщност масло може да се прави и от млякото на други бозайници като например овце, кози, якове или биволи, но кравето масло си остава най-разпространено. Този продукт е бил известен на предците ни още в древността, но се е появявал само върху масите на богаташите. Да се яде краве масло е боло смятано за признак за благополучие на стопанина на къщата.

Индийците са тези, които първи употребяват краве масло. Споменато е най-напред в техните народни песни преди около 2000 г. пр. н.е. За маслото се споменава също така и в Стария Завет, което е причина евреите да се считат за първите майстори на изкуството на получаване на масло.

Краве масло

През пети век в Ирландия, а през деветнадесети век в Италия и Русия маслото вече е било много популярен продукт. Когато заминавали на далечно плаване, норвежците взимали със себе си бъчви с краве масло.

За най-хубаво масло се считало това, което се е получавало от бит каймак, от сметана и от мляко. От пресен каймак се правели най-добрите сортове масло, а маслото за готвене се получавало от сметана или мляко.

В земите на Руската империя маслото се получавало, като претопявали сметаната или каймака в руските печки. Така много бавно, на постоянна температура млечните продукти се преобразували в масло. Жълтата маслена маса, която се появявала на повърхността, се отделяла, изстудявала се и се биела с дървени лопатки, чукчета, лъжици, а понякога и само с ръце.

Така полученото масло се измивало със студена вода. То не можело да се запази за дълго, което кара хората да го претопяват постоянно, да го мият с вода и след това отново да го претопяват. По време на претопяването маслото се разделяло на два пласта – горен от чиста мазнина, и долен – от вода и немазни съставки.

Мазнината се отделяла и се охлаждала. Така правели масло и много източно славянски народи. Днес всички категории масло се продават в осолена и неосолена форма. Осоленото масло съдържа или фина гранулирана сол или силна морска сол, която се добавя при производството. Освен за овкусяване на маслото, солта също така действа и като консервант.

Кравето масло е отличен доставчик на витамин А и при условие, че се консумира в сурово състояние, е лесносмилаемо. Ако се подложи на термична обработка, то губи водата от съдържанието си и съответно се превръща в тежък за храносмилането продукт.

Растително масло

Състав на масло

Дневната норма на маслото не трябва да превишава 30 г дневно, за да съхраним здравето на организма си максимално.

Маслото съдържа ценни животински мазнини, които са особено полезни най-вече за децата. Освен това в него има мастноразтворимите витамини А, D и Е.

Краве масло съдържание в 100 г

общо мазнини - 81 г, наситени мазнини - 51 г, мононенаситени мазнини - 21 г, полинаситени мазнини - 3 г; 758 ккал;

За да сте сигурни в качеството на маслото, препоръчваме да си направите домашно краве масло.

Растително масло

Масло се използва и в имената на продукти от растителен произход, като фъстъчено масло, кокосово масло, орехово масло, слънчогледово масло и маслиново масло (зехтин).

Видове масло

Палмовото масло е също доста ценен продукт, използван в Полинезия преди цели 5000 г. То е в естествено полутвърдо състояние и е подходяща мазнина за приготовление на захарни изделия, бисквити, хляб и хлебни изделия. Производството на маргарин от палмово масло е особено удобно, поради почти никаквата нужда от допълнително хидрогениране, поради естественото му полутвърдо състояние. Палмовото масло се използва за приготвянето на сладолед, сухи и консервирани супи.

Състав на растително масло

Втвърдена растителна мазнина (хидрогенерирана)

общо мазнини - 71 г, наситени мазнини - 23 г, мононенаситени мазнини- 8 г, полинаситени мазнини - 37 г;

Слънчогледово олио

общо мазнини - 100 г, наситени мазнини - 10 г, мононенаситени мазнини- 20 г, полинаситени мазнини - 66 г; 900 ккал

Зехтин

общо мазнини - 100 г, наситени мазнини - 14 г, мононенаситени мазнини- 73 г, полинаситени мазнини - 11 г;

Ползи от маслото

Бучка масло

Мастноразтворими витамини А, D, E предпазват от стареене и поддържащи имунната система. Затова организмът се нуждае от известни дози масло, особено ако става въпрос за подрастващи. Маслото предпазва от студа, доставя и подпомага усвояването на мастноразтворими витамини (А, D, Е, К), участват в синтеза на хормони и на простагландина (противоракова субстанция, необходима за репродуктивните и жизнени функции на тялото).

Възрастните също могат да го употребяват масло, но в умерени количества, ако не страдат от сърдечно-съдови заболявания. Неконсумирането на краве масло възпрепятства усвояването на бетакаротина, който се отнася към мастноразтворимите вещества. За да бъде усвоен бетакаротина от организма е нужен мастен „носител”. Именно затова морковите за най-полезни, ако са леко задушени в масло.

Според едно английско проучване течният маргарин за мазане не бива да бъде изключван от дневното меню, защото доставя на организма така ценния витамин Е и ненаситени мазнини (антихолестеролови).

Зехтинът е доказано полезен продукт, но само в най-чистата (и най-скъпата) си форма. Студенопресованият зехтин е първокласен продукт, различаващ се от обикновения зехтин, който се рафинира допълнително. Растителното масло е източник на ненаситени мастни киселини и изобилства от витамин Е, който е враг № 1 на свободните радикали. Богатото съдържание на витамин А в кравето масло например е с доказан положителен ефект върху зрението и лигавиците.

Рибено масло е ценен за здравето продукт. То одобрява сърдечно съдовата система: омега-3 мастните киселини в рибеното масло помагат за понижаване за лошия холестерол и същевременно помага за увеличаването на полезния холестерол, предотвратява съсирването на кръвта, помага за намаляването на възпалението и болката, подобрява мозъчната функция, помага в превенцията на рака.

Маргарин

Палмовото масло е полезно заради високото съдържание на коензим Q10, витамините А и Е и каротин. То притежава ценни свойства, които са полезни в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Способно е да неутрализира действието на мастните киселини, причина за атеросклеротични изменения на кръвоносните съдове и образуването на тромби. Има данни за понижаване нивата на "лошия" холестерол и увеличаване на "добрия".

Вреди от маслото

Кравето масло е носител на наситени мастни киселини и холестерол, който не влияе благоприятно на артериите. Повечето диетолозите смятат, че употребата на кравето масло трябва да се намали по възможност колкото се може повече заради основната причина, че съдържа единствено животински мазнини. Алтернатива са леките животински масла, които обаче, често са направени чрез процеса хидрогениране, което означава, че са вредни, на базата на транс-мазнини.

Застрашени от сърдечно-съдови заболявания, трябва да спрат да консумират краве масло. От консумацията на масло трябва да се ограничат хора със исхемична болест на сърцето, стенокардия, която в най-лошия случай завършва с инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт, болки в краката при ходене, свързани с недостатъчното кръвоснабдяване.

За препоръчване е да избягвате консумацията на втвърдени маргарини. Те, като продукт са резултат от хидрогениращи процеси (химически процеси, при които мазнините изкуствено се втвърдяват и съответно са вредни за здравето).

Мастните киселини превръщат палмовото масло в преситено, което го прави опасно за здравето, защото тези мастни киселини може да провокират високо ниво на холестерол, сърдечносъдови проблеми, наднормено тегло, дори и някои видове рак. Днес това масло се използва в голяма част от опакованите храни, а има данни, че е вредно за хората, страдащи от диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.9
52
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Георги
Георги
27.05.2013 17:04
Аз всяка сутрин си мажа филиите с масло и мед и съм си супер здрав, поне засега :)
3
0