gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за подбор на великденски яйца

Съвети за подбор на великденски яйца

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Великденски яйца
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

С наближаването на един от най-вкусните християнски празници е необходимо потребителите да бъдат по-внимателни при подбора на традиционните продукти за великденската трапеза.

Около подобни празници вече се зароди и нова традиция, която далеч не е с духовен характер. Всяка година броени дни преди големите християнски празници масово започват спекулации с цените или качеството на най-търсените хранителни продукти.

Gotvach.bg съветва да бъдете много внимателни при избора на яйца и други великденски продукти.

Великден

Все по-честа става практиката кори с яйца да се продават на нерегламентирани места. Не е препоръчително да закупувате яйца, които не се намират в хладилна витрина. Стайната температура значително намалява срока им на годност.

В крайна сметка никога не можете да знаете колко дни яйцата са стояли извън хладилника. Имайте в предвид, че срокът на годност на едно яйце е не повече от 28 дена след снасянето му и то при условие, че е съхранявано по подходящ начин.

Задължително проверявайте маркировката на яйцата. Медиите все по-често съобщават за случаи на търговия с яйца, чийто срок изтича след 2-3 дена. От Агенцията по храните успокояват, че текат интензивни проверки в цялата страна относно качеството на яйца, агнешко и козунаци. Най-сигурната проверка обаче е във вашите ръце.

Ниските цени за яйце също могат да бъдат притеснителни. Миналата година се коментираше широко за бракувани яйца импорт от Полша, чието качество далеч не отговаря на очакванията. Цените на яйцата този Великден са между 15-25 ст.

Яйца

Напомняме, че външният вид на яйцето "говори" най-добре за качеството и годността му. Избирайте яйца, чиято черупка има блясък. Ако и това не ви убеди, преди да използвате яйцето, го поставете в купа с вода - ако потъне на дъното, можете без притеснения да консумирате яйцето.

Яйцата се варят 6 до 8 минути. Никога не ги поставяйте в горещата вода, непосредствено след като сте ги извадили от хладилника. Препоръчително е още да се добави малко сол във водата, а след изваждането им да се оставят да изстинат за 2-3 минути, преди да се обелят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest