Въпреки че украсата не е задължителен елемент, за да бъде консумирано едно ястие, тя прави блюдото още по-апетитно.
Естествено кулинарната украса винаги е допринасяла за естетическия вид на приготвените продукти. За украса може да се използва всичко – лимонови резени, нарязани билки, дори и яйца.
Ако решите да използвате яйцата като украса трябва да имате предвид, че те ще бъдат най-подходящи като допълнение към ястия от типа на меса, ориз и салати.
Инструкции
1.Потопете яйцето в тенджерка с вода . След завиране на водата оставете още 10 минути. Изсипете водата и изчакайте минута-две, докато яйцето поизстине.
2.Обелете черупката. Поставете яйцето на дъската и го разрежете хоризонтално на две (по широчина), така че да се получат две приблизително еднакви половинки. Ако повече ви харесват продълговатите форми, можете да разрежете яйцето по вертикала.
3.Извадете жълтъците и ги намачкайте с лъжица в купа, ако сте избрали да нарежете яйцето по ширина. Добавете към жълтъците зехтин, майонеза или гуакамоле, в зависимост от това коя добавка ще бъде най-подходяща за приготвеното блюдо. Ако пък сте избрали да нарежете яйцето по дължина, нарежете двете половинки още веднъж по дължина, така че да се получат четири продълговати елемента.
4.Намачканите и овкусени жълтъци се поставят внимателно в белтъчните яйчени чашки. Поставете двете напълнени яйца като украса към вече готовото ястие, като подберете къде точно да бъдат спрямо него. За препоръчване е те да бъдат в два противоположни края на чинията.
Другият вариант е да поставите четирите резена (от вторият метод) яйца по периферията на чинията.
5. Гарнирайте яйцата с прясна мента или магданоз, за да придадете на блюдото още по-естетичен вид.
Коментари