Редовната консумация на пресни моркови и сливи придава неустоим вид на кожата. До този извод са достигнали учени от престижен университет.
Оказва се, че тези продукти съдържат пигментите каротиноиди, които придават на кожата здрав и златист вид.
Моркови
Морковите са ценни за кожата най-вече заради високото си съдържание на витамин С. Той, както е известно, ефикасно подхранва дермата и епидермиса. Специалистите препоръчват редовния прием на оранжевия зеленчук при суха кожа, дефекти и псориазис.
Освен витамин С, морковите съдържат и друго ценно за кожата вещество – витамин А.
Извън консумацията с разкрасителна цел, хрупкавите зеленчуци трябва да присъстват често в ежедневното меню. Особено в периодите, когато върлува грип, тъй като морковите имат свойството на предоставят антивирусна защита на организма.
Въпреки, че в морковите се съдържа много захар, тe способстват за регулирането на кръвната захар. Установено е още, че те предпазват успешно от заболявания на сърдечно-съдовата система и рак.
Към полезните свойства трябва да добавим и факта, че морковите са изключително диетичен продукт и ефективно се справят с топенето на килограми.
За да постигнете цялостен ефект от консумацията на моркови е необходимо да знаете, че най-важните му хранителни вещества се намират най-вече под кожата (кората) на зеленчука. Ето защо е достатъчно само добре да измиете моркова, без да го белите.
Сливи
Освен благотворният ефект върху пигментацията на кожата, този плод има доказано добри резултати за подобряване на цялостното състояние на организма. Специалисти препоръчват сливите за подобряване на дейността на стомашно-чревния тракт. Подходящи са още при превенция и лечение на атеросклероза и ревматизъм.
Сокът от сливи, приеман на гладно, се приема при киселини, лекува гастрит и язва.
Сливите съдържат още антиоксиданти, които са изключително ценни за здравето. Експерти по храненето препоръчват дневно да се приемат поне по три сливи на ден.
Коментари