Тиквичките са перфектни за всяко пролетно и лятно ястиe. Ако надникнем в състава на тиквичката ще открием полезни и здравословни съставки с безспорни предимства за здравето.
На всички е добре позната като отличен източник на манган и витамин С (два пъти повече от тиквата). Тиквичката също съдържа магнезий, калий, каротеноиди, фибри, фолат, рибофлавин, мед, омега-3 мастни киселини - от полезни, по-полезни.
Организмът обича тиквички, тъй като ги усвоява лесно, те не дразнят стомаха. Ето защо са незаменими при редица разстройства на храносмилането.
Независимо че водата е 93% от масата им, не водят до задръжка на течности в организма, поради високото съдържане на калий. Нежните хранителни влакнини действат очистващо, като извеждат от организма токсичните вещества и спомагат преодоляването на запека.
Тиквичките са нискокалоричен зеленчук с голям обем и лесно създават чувство за засищане, без риск от натрупване на излишни килограми. Което ги прави незаменими продукти са диетични хранителни режими. В 100 грама се съдържат само 18 калории.
Наличието на фолиева киселина, мед и желязо ефективно профилактират анемия. Особено подходящи за кърмещи жени, тъй като не предизвикват колики и храносмилателен дискомфорт у кърмачето.
Както тиквените семки и тези на тиквичката, когато са узрели, се консумират за нормализиране на работата на нервната и ендокринната система.
Тиквичките се класират на едно от първите места в топ-листата на диетични продукти в хранителния режим при сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Алкализиращото им действие се използва при лечебен режим с разтоварващи дни. Тиквичката е полезен зеленчук и в борбата с рака, макар да не е витаминна бомба като цвеклото и чесъна.
Коментари