Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Стафидите са идеални в съчетание с месо

Стафидите са идеални в съчетание с месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Стафидите са идеални в съчетание с месо
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.

Стафидите без или със семки имат най-голяма употреба в кулинарията на Средния и Близкия Изток, а също и в Средиземноморието. Познати са четири вида стафиди.

Светлите, дребни стафиди без семки са от сладки сортове грозде. Този вид се използва главно като добавка за приготвяне на тестени или десертни изделия.

Тъмните, почти черни или сини стафиди, а най-често тъмнокафяви са без семки. Те се използват предимно за направата на кексове и козунаци.

Светлите зеленикави стафиди с една семка се използват при направата на различни видове напитки и като добавка към ризото или месни ястия.

Едрите месести стафиди с много сладък и приятен вкус, които имат две-три големи семки, се използват за приготвяне на различни напитки.

За да приготвим прочутата италианска фокача с ябълки и стафиди за 6 порции, ще са ни нужни: 225 г брашно, 100 г стафиди, 1 чаена чаша прясно мляко, 3 ябълки, 25 г бирена мая, 1 с. л. захаросани портокалови кори, 1 с. л. захар, 1 чаша ракия, 3 с.л растително масло и 2 ч.л. пудра захар.

Стафидите трябва да се накиснат в ракията и да се изцедят. Маята и захарта се разтварят в затопленото мляко. Една ябълка се настъргва, а останалите се нарязват на тънки кръгчета.

Стафидите са идеални в съчетание с месо

Брашното се смесва с изцедените стафиди, портокаловите корички и настърганата ябълка. На струйка се добавя млякото с разтворената бирена мая и се замесва гладко еднородно тесто.

Оформя се на топка и се оставя на хладно за половин час. След това се разделя на топчета, големи колкото мандарини и се разточват питки с диаметър 5 см. Слагат се върху салфетка и се изчакват поне 5 минути, за да бухнат.

В дълбок тиган се нагорещява олиото. Питките се запържват от двете страни до златисто. Слагат се на салфетка, за да се отцедят от мазнината. Посипват се с пудра захар. Сервират се топли или студени, гарнирани с кръгчетата тънко нарязана ябълка.

С необичаен, но много приятен вкус е задушеното месо със стафиди. Необходим е половин килограм свинско или телешко месо, две глави кромид лук, два моркова, половин чаша бяло вино, 100 мл олио, шепа стафиди, сол и черен пипер.

Лукът и морковите се нарязват на дребно. Маслото се загрява в тенджера и се запържват до златисто морковите и лукът. Добавят се стафидите и виното и се задушават 5-7 минути.

Слагаме измитото и нарязано на кубчета месо в тенджерата и досипваме половин чаша вода. Задушаваме 30-40 минути, като добавяме вода, когато е необходимо. Когато месото е готово, добавяме солта и черния пипер. Оставяме още 5 минути да се задуши и ястието е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest