Оризът е една от най-полезните зърнени култури, чиито здравословни качества все още са недооценени напълно. Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати. Те са основният енергиен източник за организма, които са и с много нисък гликемичен индекс.
В зависимост от разликите в зърната, видовете ориз са късозърнест, среднозърнест и дългозърнест.
Оризовото зърно има няколко пласта външни обвивки, които са богати на витамини и минерали. Според степента и методите на отстраняването им се различават няколко типа ориз - кафяв (пълнозърнест), кафяв напарен, бял, бял напарен, бял полиран и бързосваряващ се бял.
Най-полезен е пълнозърнестият ориз, тъй като от него се премахва само люспата и по този начин хранителните му качества се запазват максимално.
Белият ориз подлежи на значителна преработка, при която се губят витамините и минералите от състава му.
Оризът в комбинация с пресни плодове и зеленчуци прочиства организма, засища го, а същевременно е и лека храна. Отличава се с високи хранителни качества – 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини.
Заблудата, че съдържащото се в него нишесте води до натрупване на подкожни мазнини е неоснователно.
Кафявият ориз е най-полезен. Той е естествен източник на фибри, витамини от групата В и минерали. Освен това е с много нисък гликемичен индекс, т.е. абсорбира се бавно и не води до покачване на нивото на кръвната захар.
В 100 грама пълнозърнест ориз се съдържат 362 ккал, 3 г мазнини, 8 г белтъчини и 76 г въглехидрати. Единственият му недостатък в сравнение с белия е далеч по-бавното приготвяне. За да омекне напълно, са необходими поне 45-50 минути.
Коментари
Диабетици, не яжте ориз. Яжте нахут и соя.