Предлагаме ви списък с 10 продукта, които да избягвате преди важни срещи или просто в ситуации, в които искате без притеснения да ухаете приятно.
1. Храни със силен аромат. Зеленчуци и подправки със специфичен силен аромат при сдъвкване произвеждат сяра, която се абсорбира от кръвта, а впоследствие се обработва от дробовете и се отделя чрез порите на кожата. Това е причината за характерния лош дъх не само на устата, но и на тялото. Всеизвестните примери за храни с такъв ефект са чесън, лук и къри.
2. Червено месо. Червените меса изискват продължително дъвчене. Все пак обаче остават и несмляни малки парченца, в които има токсини и лошо миришещи газове, което е и причината за по-силната миризма на потта. Според проучване от 2006 г. жените на подсъзнателно ниво харесват повече мъже, които не ядат месо, защото те имат по-добър телесен аромат.
3. Алкохол и кофеин. Въпреки че приемът на кофеинови и алкохолни продукти като кафе, чай, шоколад, бира и др. се е превърнало в ежедневие, намаляването на техния прием е добра идея за вас и околните.
4. Преработени и нездравословни храни. В тях има прекалено много захар или сол, бяло брашно, сода, хидрогенни масла и прочие вредни за организма продукти. Те има склонността да се задържат в стомаха, което води до лош дъх на устата и тялото.
5. Нисковъглехидратна диета. Намаляването на въглехидратите води до повишен прием на протеинови храни. Това от една страна помага да се ускори процеса на горене на мазнини. От друга страна обаче белтъчините отделят в кръвта вещества, наречени кетони, които също влошават аромата на тялото ви.
6. Млечни продукти. Те също са богати на протеини (белтъчини), които при разграждането си в стомаха увеличават сероводорода. Резултатът отново е лоша миризма.
7. Храни, богати на холин. Храните, съдържащи холин, имат специфична и силна миризма, сравнима с тази на рибата. Лошото е, че потта също придобива сходен „аромат“. Хората, които не сдъвкват добре храната, имат изключително лош мирис на тялото. Продуктите, съдържащи холин, са яйца, черен дроб, риба и някои бобови растения.
8. Пържени и мазни храни. Консумацията на много пържени и мазни храни в дългосрочен план води до лошо храносмилане, което също е причина за неприятните телесни миризми.
9. Тютюн. Тютюневият дим, смесен с други елементи, освен през устата „излиза“ и чрез потните жлези, което води до типичен вид миризма. Отказалите цигарите също за дълъг период от време не могат да се отърват от тази миризма.
10. Храни, съдържащи триметиламин. Някои хора имат генетично заболяване, наречено триметиламинория. Това е състояние, в което тялото ви не може да разгради някои аминокиселини. Това също води до специфична миризма, сравнима само с зловонията на развалена риба. Много продукти съдържат аминовото органично съединение триметиламин. Сред тях са морските дарове, рибено масло, яйца, черен дроб, бъбреци, краве мляко, пшенични храни, грах, боб, соя и соеви продукти, фъстъци, зеле, броколи, брюкселско зеле и карфиол.
Коментари